Nama : Organic Aid Vitamin E Moisturizing Cream
Isi : 28gm
Harga : RM19++
Made In The USA

Akhirnya I berkesempatan jugak nak cuba Moisturizing Cream dari Organic Aid. I ada baca banyak review mengenai moisturizer ni sebab tu nak cuba tapi tak plan lagi sebenarnya nak beli. Haritu jalan jalan mall dan tempat wajib pergi guardian dan watsons, banyak pulak product yang masuk dalam list I hahha. Terpandang pulak organic aid ni macam nak beli ke tak nak beli ke tak. Moisturizer Dr Morita I pun dah nak habis alang-alang terus beli. Ikutkan I nak beli moisturizer Neutrogena tapi dah terbeli yang ni, masuk list dulu la.




Organic Aid Vitamin E Moisturizing Cream mengandungi amino acid. Amino acid memang mempunyai banyak manfaat untuk kulit termasuk mengandungi Vitamin E yang membantu kulit untuk kelihatan lebih sihat, berseri, dan semestinya efektif untuk kulit. Moisturizer ni jugak membantu untuk kulit kasar dengan memulihkan nutrient pada bahagian kulit tersebut. Kulit kasar ni kan antara salah satu sebabnya kulit tak cukup lembap. 


Selain itu, moisturizer ni juga mengandungi natural emollients ataupun natural moisturizer yang memberikan kelembapan tambahan dan kelembapan yang membantu melindungi dari matahari dan  angin. Vitamin E juga membantu kulit kering sebab pelembap jenis creamy sesuai untuk kulit kering dan kasar, membuat kulit licin dan semulajadi cantik.


Antara bahan di dalam moisturizer ni ialah Deionized Water, Glycol Monostearate, Propylene Glycol Monostearate, Diglycol Stearate, Triethanolamine, Hydrolized Amino Acids, Vitamin E (1000 I.U. d-Alpha Tocopheryl), Fragrance. Jadi kalau ada allergic terhadap salah satu bahan dalam moisturizer ni jangan pakai okay. Atau mungkin boleh cuba sikit orang lain punya dulu dan tengok reaksi moisturizer ni pada kulit. Kalau okay boleh la cuba.





Organic aid claims dia tak sticky dan greasy.  I risau jugak sebelum nak beli tu takut tak sesuai dengan kulit. First time pakai memang I rasa tak selesa sikit. Tak pernah cuba jenis moisturizer creamy macam ni kan tapi lepas dua tiga kali pakai I suka ! Serius tak sticky dan greasy pun. Mungkin bila baru pakai terasa lain sikit macam susah nak serap. Boleh tengok gambar atas ni, gambar pertama tekstur creamy dia. Gambar kedua bila I sapu dan ratakan pada kulit. Nampak macam susah nak serap kan tapi gambar ketiga lepas dah sapu dan ratakan elok elok dah siap. Tak ada rasa melekit atau tak selesa pun. Cepat je serap dan senang nak pakai.


Kulit pun rasa selesa dan ringan macam tak pakai apa. Bau moisturizer ni pun ada bau wangi sikit je. Tak banyak pun. Tak ada bau busuk ubat ke apa hahah. Packaging dia dalam bentuk jar macam ni, agak kurang bersih sebab tak ada sudu or spatula kecik dibekalkan. Tapi boleh la guna sudu kecik sendiri kalau nak jaga kebersihan okay. Kalau yang I beli ni jar kecik memang sesuai nak bawak travel, senang nak sumbat dalam pouch skincare. Ringan ! 


Review pada kulit I pula memang melembapkan kulit I. Kalau pakai waktu malam, pagi tu kulit rasa lembap lagi dan lembut jugak. Memang sesuai untuk kulit kering sebab I dah test kalau I tak pakai apa-apa dalam aircond memang kulit kering gila. Bila sapu moisturizer ni terus rasa kulit lembap dan boleh bertahan lama dalam aircond. Tak silap I vitamin E jugak membantu mengurangkan parut jadi satu point kat situ. Moisturizer untuk kulit dalam masa yang sama membantu mengurangkan parut pada kulit. Memang sesuai untuk kulit I yang jenis combination normal and oily. I bagi 4 bintang ! Empat bintang sebab I lagi suka moisturizer yang jenis watery gel tu haha. 


Bagi I harga dia pun murah dan berbaloi. Kalau yang nak cari produk drugstore yang murah boleh je guna produk ni dari guna local produk dengan alasan nak produk murah. Banyak je yang murah kat drugstore tu kalau pandai cari lagi-lagi masa sales.


Organic Aid Vitamin E Moisturizing Cream
Tak ada allergic reaction
Bau wangi
Membantu kulit kering (experiment duduk dalam aircond)
Kulit lembap dan lembut
Membantu parut pulih
Tak melekit dan berminyak

Review : Organic Aid Vitamin E


Nama : Evian Facial Spray
Isi : 50ml
Made in France
Harga : RM21.10


I suka guna facial spray. Untuk entry kali ni I nak review Evian Natural Mineral Water Brumisateur Facial Spray. Brumisateur adalah bahasa France yang bermaksud spray. I google je okay maksud dia harap betul la hahaha. Since facial spray ni made in France mungkin betul tu bahasa france. Evian ni memang famous dengan air mineral dia yang agak mahal sebab sumber air mineral dia tu dari bukit apa entah.


Kenapa I guna facial spray ni? Bila malas memang berguna sangat sebab I kadang malas jugak nak buat skincare routine. Jadi lepas dah cuci muka, pakai toner dan lepastu spray je dengan mist ni. Settle ! Dah boleh tidur dengan tenang. Facial spray ni membantu untuk melembapkan, menyegarkan dan tones. Jadi sesuai la tu bila malas. Kadang kalau mengantuk sangat kat office, I spray je mist ni. Sejuk je muka rasa lepastu duduk dalam aircond pun risau jugak kulit kering, I spray jugak benda ni.


Memang berguna untuk semua situasi, bila malas, bila risau kulit kering, bila mengantuk, lagi bila apa hahaha.



Evian facial spray membantu memberi kelembapan pada kulit, membantu fix makeup, menyegarkan dan membersihkan. Untuk makeup, I guna sebelum pakai foundation bagi kulit lembap dan makeup nampak cantik glowing. Lepas makeup I spray sikit je nak bagi makeup sekata la kononnya I tak sure ada perubahan ke tak hahahah main spray ke asalkan makeup tak cair. Facial spray ni sesuai untuk semua jenis kulit sebab dia dari natural mineral  water jugak kan.


Cara nak pakai pulak spray macam biasa je pastikan seluruh kulit muka kena la dengan mist dia tu. Lepastu bia kejap bagi dia serap. Kalau masih ada yang tak serap, dab sampai semua serap kat kulit. Tak silap ada tiga size dan yang I punya ni paling kecik. I beli dua botol satu untuk I dan satu untuk Aiman. Kalau bagi Aiman memang membantu masa dia kerja, mengantuk spray je nak bagi segar sikit. I memang suka la facial spray ni I bagi 5 bintang ! Tapi untuk harga dia, satu botol kecik ni memang mahal.... Boleh beli masa ada duit je haha. 


Selain tu I suka jugak warna packaging dia sebab warna pink ! Cantik. Rasa girly sangat bila spray botol pink ni hahaha nasib Aiman okay je guna walaupun pink. 

Evian Facial Spray





Atas ni I dah linkkan entry masa makan KFry pertama kali dan kali kedua. Sebenarnya ada kali ketiga dan keempat tapi bungkus ayam je sebab teringin. Seronok makan ayam dia sambil lepak tengok runningman kat rumah. Enjoy ! Tapi cerita kali ni kali ketiga I makan KFry dekat kedai dia. Macam biasa kedai ni sentiasa penuh dengan orang. Kalau datang dari jauh semata nak cuba KFry, lebih baik buat tempahan dulu. No telifon dia I memang dah siap-siap save dalam fon hahaha sebab selalu sebelum datang tanya dulu ramai tak orang. Tak larat tau nak beratur lama walaupun ada tempat duduk menunggu disediakan tapi nak tunggu orang makan semua, lama.


KFry Urban Korean Holiday Villa - 07 266 0902


Untuk makan kali ni sebab acah acah sambut birthday I awal bulan September haritu laa. Acah acah sebab tipu je nak sambut birthday padahal I dengan Aiman memang teringin dah nak makan ayam dengan patbingsu dia. Ayam memang menu wajib setiap kali datang. Ayam spicy korean dia memang sedap. Masa makan dengan Aiman dah plan lepasni datang taknak order ayam ni dah sebab nak cuba ayam lain tapi tengok la lain kali pergi order ke tak. Kadang tak boleh percaya jugak dengan diri sendiri, cakap taknak order tetiba teringin order jugak hahahhaha.





Siapa nak datang KFry wajib order ayam ni tau nanti tunjuk gambar dari blog I ni cakap nak order ayam ni hahaha. Ramai jugak I tengok instastory Syafikah Aina dah makan sini, Nonones owner Tudung Ruffle pun dah datang sini. Tapi menu pertama yang kena cuba yang sekali dengan cheese ! Tiap kali I datang confirm sold out sebab I selalu datang lepas balik kerja. Dah petang memaang dah habis laa. Boleh baca entry KFry kali pertama I bila cuba makan ayam cheese tuu.


Untuk gambar pertama entry ni, Patbingsu Strawberry. I teringin gila bila taip entry ni sedap tau patbingsu starawberry Kfry. Strawberry tak kedekut langsung besar besar pulak tuu. Rasa sedap memang habis I makan dengan Aiman. Tak muak pun. Walaupun banyak tetap habis ! Nampak tak betapa sedapnya. haritu cuba patbingsu mango pun tak habis. Mungkin jugak haritu tak reti lagi nak bahagi bahagian perut, kiri isi ayam, kanan isi patbingsu. Masa cuba patbingsu mango, perut dah penuh dengan ayam, tak muat nak masuk benda lain lol.




Kali ni jugak selain patbingsu strawberry, kiteorang cuba menu lain, I tak ingat nama dia apa. Topokki seafood kot. Dalam dia ada topokki, lepastu seafood macam udang, kupang besar tuuu, sotong, ada kimchi dengan macam bihun/suun thingy I tak tau apa. Rasa dia pedas-pedas manis. I tak suka sangat tapi okay la boleh jugak I dengan Aiman habiskan. Portion dia boleh tahan banyak sesuai dua orang makan kalau tak order menu lain. Kalau order menu lain mungkin 3-4 orang boleh kongsi sekali.



Okay itu je dua menu lain yang I cuba dekat kfry ni dan order ayam fav yang biasa tu hehe. Thankyou Aiman belanja birthday treats ! Tapi tiap kali makan Aiman yang belanja................

KFry Third Round



Sebab kotak banyak terus nak buat unboxing walaupun ini bukan youtube hahahhaha. Jadi segmen pertama unboxing ni I beli beberapa barang dekat Kaison. Suka sangat pergi Kaison sebab banyak barang hiasan untuk rumah, bantal cantik, teddy bear comel semua cantik sesuai kalau nak hias rumah. I baru nak beli beberapa barang untuk hias rumah. Jadi I ambil satu pasu kecik yang ada siap pokok tiruan. Tujuan utama sebab rumah I sekarang tak ada langsung apa benda nak guna untuk buat backdrop tangkap gambar produk review. Kalau rumah kat Perak macam macam ada, kalau dalam rumah tak ada pun, luar rumah banyak port hahaha.


Jadi beli la satu pasu ni dulu. Next time baru tambah lagi. Kedua I beli dua biji bowl kaca sebab nak bela ikan laga atau pun ikan beta. I tak pasti korang panggil ikan tu nama apa tapi ikan yang warna cantik cantik dan ekor dia melibas libas tu lol. Walaupun bowl kaca ni I beli dah lama tapi sampai sekarang ikan tak ada lagi dalam tu............ Haritu buat tempat letak stationery kejap, lepastu letak stok gula gula, latest letak stok cikedis Aiman. Ikan nya masih tak ada ! I tak jumpa lagi sebernarnya kat JB ni kedai ikan kat mana sebab tak habis lagi pusing kawasan sini. Nak beli dari Perak jauh sangat. So tunggu jumpa kedai ikan dulu. 







Ini pulak antara barang yang I beli dari Lazada. Haritu I join contest dari Lazada dan dapat la voucher  RM150 untuk beli barang di Lazada. Seronok la memilih cuci mata kat Lazada. Ikutkan banyak lagi kotak dan parcel yang I dah simpan untuk tangkap gambar tapi I cari tak jumpa. I rasa Aiman buang -.- Tinggal dua kotak dalam gambar atas ni je tsktsk. Dan dalam gambar atas ni jugak antara barang yang I beli menggunakan baucer tersebut. 


Gambar pertama set pisau kraf untuk Aiman buat produk kereta dia hahaha, kedua tempat letak pinggan dalam kabinet senang I nak susun pinggan. Ketiga organizer barang I guna nak letak stokin, sapu tangan dan lain- lain benda kecil, lepastu screen protector handphone Aiman, almari kain ni nak letak barang. I suka almari kain ni sebab ringan, I dah la tinggal tinggi jadi senang nak bawak turun naik kalau pindah nanti. Gambar last pulak barang Aiman jugak. Itu sahaja barang yang I beli menggunakan baucer dari Lazada. Thankyou Lazada.


I suka beli barang kat Lazada ni sebab murah dan boleh bandingkan harga. Proses penghantaran pun cepat dan dia ada bagi tempoh masa proses penghataran yang menyenangkan pelanggan. Haritu masa orang Lazada hantar barang pun tak ada siapa kat rumah jadi I mintak tinggalkan barang dekat rumah sebelah. Nasib diaorang okay jadi tak ada la I susah nak pergi ambil barang ke atau diaorang susah nak hantar barang semula. Itu je unboxing I yang tak seberapa hahahha.


Unboxing !



Harini I nak share salah satu pekara penting yang bakal pengantin kena ambil berat sebelum kahwin. Insha Allah I akan buat entry sedikit demi sedikit checklist untuk bakal bakal pengantin pekara sebelum, semasa dan selepas majlis nikah dan kahwin ni. I kongsi apa yang I buat dan I tau jela ye. I kongsi satu entry satu pekara mengikut apa yang I boleh kongsi. Masa sebelum I kahwin pun susah jugak nak cari checklist untuk kahwin, lepastu buat sendiri je dengan baca blog, baca twitter je. Kena banyak membaca dan boleh dikatakan semua benda kahwin I buat sendiri dengan Aiman hahaha.


Jadi harini I nak kongsi pasal kasut nikah dan kahwin dulu Saja kongsi pasal kasut sebab walaupun kasut hanya di kaki tapi penting bagi I. I nak pilih kasut kahwin pun berkali-kali pergi mall mencari. Susah betul nak cari yang kena dengan pilihan hati, warna yang menarik dan semestinya kena dengan budget. Memang penting sebelum nak buat keputusan dan pembelian. Check budget dulu. Nanti budget tak kena tapi dah terbeli habis semua budget lari. Set siap-siap budget sebelum pilih kasut nikah dan sanding okay.



Lepas dah set budget boleh la set nak beli berapa pasang. Nak beli untuk nikah sepasang dan sanding sepasang. Kalau majlis sanding dua kali nak pakai kasut sama atau tak. Untuk kes I, I tak nak pakai kasut yang butik sediakan sebab tak cantik...... Lagipun saiz pun tak sesuai dan warna pun hehhh.. Tak menepati warna. Sebab tu I lagi pilih beli kasut sendiri. Kalau budget cukup boleh je beli kasut sendiri tapi kalau tak cukup kena jugak la guna kasut butik. Biasa kasut butik dah termasuk dalam pakej sewa baju sekali kan.


I punya kasut nikah sepasang dan kasut sanding sepasang. Memang penat tawaf semua shopping mall, semua kedai kasut semata nak cari kasut yang sesuai. Ada kasut yang cantik sangat tapi mahal sangat. Ada yang dah promosi dan murah tapi tak ada saiz ! Berapa kali I nak kena ulang alik shopping mall hahaha. 






Tips pemilihan kasut kahwin, pilih yang selesa untuk berjalan ! Nanti awak nak kena layan tetamu jalan sana sini berdiri lama lagi jadi pilih yang paling selesa. Warna pun memainkan perasan penting kalau baju yang awak pakai tu boleh nampakkan kasut. Nanti warna kasut tenggelam pun tak cantik sangat. Warna kasut terlalu menyerlah pun lagi tak cantik bagi I takut overshadow. Untuk kasut tinggi pulak lebih baik kalau bila pakai sama tinggi dengan husband atau pendek sikit. Cantik sikit kalau tangkap gambar. Kalau awak dah memang tinggi dari husband jangan pakai kasut tinggi pulak. Flat sahaja pun cantik.


Itu je kot tips I yang tak seberapa. Kasut ni yang penting selesa je untuk berdiri lama sebab tak ada masa sangat nak duduk nanti. Warna dan jenis kasut ikut selera awak. I punya kasut macam gambar first kat atas tu untuk sanding. Warna peachy creamy jenis berkilat licin tu. Kasut nikah pulak heels jugak warna putih dan ada manik manik yang tak over.




Ni la kasut sanding I. I nak letgo this kasut tinggi sebab dah tak pakai dah. Pakai sekali je sanding haritu dalam 7 jam je hahahha. Keadaan kasih elok macam baru tak ada kesan apa pun bahagian tapak Je kotor sikit sebab berjalan kan. bagi I kasut ni memang selesa nak bergerak walaupun tinggi. Tapi I bukan jenis pakai heels.... Jenama Valentino Rudy Italy dan saiz 39. If ada sesiapa nak beli I letgo murah je dari harga beli. Kalau bukan guna untuk kahwin pun heels ni sesuai untuk semua benda macam pergi kerja, shopping, pergi event haha. Kasut nikah pun I nak jual jugak tapi gambar tak ada sebab kasut tu kat Perak. Nanti whatsapp I bagi okay. kalau berminat boleh whatsapp I 017 563 0516.




kerja kahwin : kasut nikah dan kasut sanding



Sebelum ni I tak pernah kisah pun dengan kulit pori di bahagian hidung. Biasa I scrub, exfoliate kulit muka macam biasa je. Itu sahaja. Kulit bahagian hidung I yang tepi pun ada redness dan itu memang tak dapat dihilangkan lagi sampai sekarang. Boleh kurangkan je dengan beberapa produk yang I guna termasuk Jeju Volcanic Lava ni. Sebelum ni pun I perasan kulit hidung macam tak smooth, ada bintik hitam tapi mungkin tak terlalu nampak sangat kecuali I pergi betul betul belek depan cermin. Huduhnya bintik macam ni kat hidung. Nampak tak bersih ! Sejak tu la I cari produk yang boleh bantu I nak hilangkan bintik hitam ataupun lebih dikenali sebagai blackhead ni.


I first tengok review Jeju Volcanic Lava Peel Off Clay Nose Mask ni dalam salah satu video Nisha Ezzati. Nisha approved ! Jadi memang I patut cuba la hahaha. I memang dah rimas dah dengan kulit hidung macam ni heh...

Produk : The Face Shop Jeju Volcanic Lava Peel Off Clay Nose Mask
Harga : RM 20++ I tak ingat rm21,22,23
50g
Brand The Face Shop
Made in Korea




I guna peel off clay mask ni untuk membuang whitehead, blackhead dan mengecutkan pores. Berkesan ! Produk ni boleh tarik whitehead dan blackhead yang ada kat kulit hidung I. I memang pakai dekat bahagian hidung je. Disebabkan semua description produk bahasa korea dan I tak faham hahah I cari sumber lain okay.


Peel Off Clay Mask ni dalam range produk dari The Face Shop untuk membersihkan pori, mengurangkan kesan pencemaran udara pada kulit dan lain lain yang semua berkaitan dengan pori kulit la kiranya. Clay kan famous untuk membersihkan kulit dan pori dan selain itu mengawal minyak yang ada pada muka. Kesan dia pada I memang kulit lebih bersih sebab bila guna dan tarik, kotoran yang ada dalam pori kulit tu terkeluar sekali la. Whitehead dan blackhead pun berkurang jugak. I paling suka bila guna dekat kulit Aiman sebab lagi banyak benda keluar sebab pori Aiman ni besar sikit lepastu selalu terdedah dengan pencemaran sebab kerja kan. 


I kalau boleh memang nak buatkan penjagaan kulit untuk Aiman tapi dia busy I pun busy last last buat jugak tapi macam setahun sekali je hahaha. I suka peel off ni jugak sebab dia murah. RM20 lebih je dan berkesan.



Tekstur dia pula agak sticky bila nak apply. I biasa apply guna jari je dan rimas jugak sticky sticky dia tu hahaha. Proses kering dia pun boleh tahan cepat tak lama sangat nak tunggu mask tu kering. Bila dah kering boleh peel off atau pun tarik. Bila nak tarik tu tak ada pun over sakit ke apa masih boleh tahan lagi. Dalam gambar atas ni I tunjuk tesktur clay mask ni dalam gambar pertama, gambar kedua bila dah sapu rata elok2 bahagian yang korang nak dan gambar ketiga bila dah kering. Dah boleh tarik. Warna mask dia macam light grey.


Untuk kesan yang lebih efektif, sebelum pakai mask ni cuci muka elok elok dulu. Kalau rajin boleh steam muka lima minit untuk buka pori jadi senang mask ni masuk buat kerja hahaha. lepas dah steam boleh pakai mask dan tunggu sampai kering. Dah kering boleh tarik. Kalau tak steam pun okay je guna cuma untuk kesan lebih mendalam mungkin boleh rajinkan diri steam muka tu dulu. Selain itu selepas cuci muka, scrub muka dulu untuk buang kulit mati. Jadi macam-macam step boleh buat sebelum apply mask ni untuk kesan lebih bagus.

I pakai dua kali seminggu untuk membersihkan pori dan buang whitehead dan blackhead. Kulit rasa lebih bersih dan redness I dekat hidung tu pun boleh berkurang. I enjoy la guna benda ni hahaha sebab rasa dia berfungsi dengan baik.

The Face Shop Jeju Volcanic Lava Review



Jayjun Cosmetic ni adalah jenama dari korea dan semestinya series mask diaorang made in Korea. I terrrbeli mask ni bila masuk watsons dengan sengaja sebab ingat nak cuci mata je. Pergi bahagian kbeauty then ternampak mask ni tengah promo. Apa lagi memang teringin nak cuba la sebab I selalu nampak youtuber Joan Kim pakai mask ni dan review pun boleh tahan positif. Nak tau review positif ke tak baca sampai habis okay.


Produk : Mask dari Jayjun Cosmetic
Harga : RM 11.70
Made in Korea


Masa promo I beli empat keping mask harga berapa tak ingat hahahah tapi masih murah la. Atau buy 1 free 1 goshhhh memang tak ingat ! Tapi watsons rajin buat promosi jadi kena rajin pergi watsons. I memang suka masuk watsons, guardian nak cuci mata. Sasa kurang sikit sebab pekerja dia suka ikut belakang dan I rimas. Jadi mari mulakan review kita !


Jayjun Cosmetic Real Water Brightening Black Mask. Yes mask ni berwarna hitam. Terdiri daripada real water cleasing foam untuk step pertama, vita snow essence untuk step ke dua dan real water brightening black mask untuk step ke tiga. Mask ni dah siap bagi step untuk pakai mask dengan pencuci muka, essence dan mask sesuai la kalau nak bawak travel. Dah guna terus buang. 


Untuk cleansing foam dia jenis yang berbuih dan banyak, pekat. I rasa muka I boleh guna cleansing foam ni dua kali sebab banyak. Pencuci muka jenis foam ni kan macam jimat sikit sebab buih tu boleh buat bebanyak dan cuci rata. Bau pun wangi. Step kedua, vita snow essence pula. Essence dia macam gel pekat, bukan jenis cair macam tu. Bau pun wangi jugak. Essence dia pun I rasa banyak boleh pakai dua kali. Tapi I tak pakai dua kali laa. Sapu rata sampai ke leher hahaha. I risau jugak kalau I allergic dengan essence dia but nasib baik tak. Kadang takut je nak guna produk baru ni sebab kulit kadang sensitif allergic.


Untuk mask pulak sebab nama mask ni black mask, kertas sheet mask tu pun warna hitam. Sheet mask dia punya kertas tu pun lembut sangat senang nak lekap kat muka. Bentuk mask pun ikut elok bentuk muka. Kalau kena adjust pun mungkin adjust sikit jela bagi letak elok2 kena semua bahagian kulit. Bagi I bentuk mask dia memang okay untuk bentuk muka I. Essence mask pun pekat dan tak banyak tinggal dalam paket. Semua elok melekat dekat sheet mask tu. Untuk kesan pulak kulit nampak supple, firm dan sihat. Jerawat kecik I yang baru nak naik pun nampak kecut sikit bagus gila. I pun rasa muka nampak cerah sebab mask ni pun membantu untuk mencerahkan muka.


I paling suka bila pakai mask waktu malam, nak pakai bb cushion next day kulit serius nampak cantik dan smooth. Pori pun tak nampak sangat. Dalam cleansing water ada ekstrak betik untuk membuang kulit mati dan Jeju Sea Water lave yang membantu memberi kelembapan dan tenaga. Essence dia pula ada niacinamide, adenosine dan vitamin lain untuk memperbaharui kulit dan mencerahkan kulit. Mask pula mengandungi hydrating double action dan bahan yang memberi kelembapan seperti sodium hyaluronicacid, beta glutan dan lain2. Memang bahan mask berfungsi untuk memberikan kelembapan yang mencukupi kepada kulit. Bahan dalam mask jugak membantu kurangkan kedutan dan meremajakan kulit. Kulit pun nampak lebih sihat. 


Jayjun Cosmetic Real Water Brightening Black Mask
Mencerah dan melembapkan kulit
Mengurangkan kedutan dan meremajakan kulit
bau wangi
Step simple skincare sesuai untuk travel


Jayjun Cosmetic Collagen Skin Fit Mask. Mask yang ini pun sama ada tiga step dalam satu paket. Tapi berbeza dengan mask atas, mask ni start step pertama dengan essence. Step 1, blooming essence. Step dua, hydro eye cream, dan step ketiga baby pure shining mask. Essence dia jenis gel jugak dan cepat serap. Bau tak ada dan essence dia buat kulit nampak glowing. Tapi bagi I mask ni dengan jenis black mask macam tak banyak beza sangat. Sama je kesan dia bagi kulit nampak sihat dan melembapkan kulit. Memang kesan yang macam ni pun I nak. Kulit nampak flawless haha.


Yang berbeza sebab set mask ni ada eye cream untuk step ke tiga. Tau tak eye cream dia I pakai tiga hari, memang banyak. Nasib baik tak ada allergic reaction. Risau jugak I pakai eye cream ni esok pagi mata bengkak hahahha. Trauma betul nak cuba produk. Kalau korang jenis macam I, tak tau bahan apa yang allergic dalam produk tu, patch test dulu okay. Eye cream dia memang jenis creamy. Senang je nak apply tak ada rasa tak best ke apa. Kulit bawah mata rasa lebih hydrate, tak kering. Tapi tak membantu untuk lingkaran hitam bawah mata. Mungkin buat mata nampak sihat, tak ada eyebag tu boleh membantu.


Jayjun Cosmetic Collagen Skin Fit Mask
Supple skin, healthy skin
Hydrate


Dan yang terakhir, Jayjun Cosmetic Collagen Skin Fit Mask. Jenis yang paling I suka antara ketiga tiga mask ni. Mungkin sebab ada collagen jadi kesan dia lebih daboom dari yang lain-lain. Sumpah I suka sangat yang ni rasa nak beli bebanyak buat stok. Untuk collagen skin fit mask ni ada dua step je. Step pertama hyaluronic acid essence dan kedua plant stem cell mask. Essence dia jenis watery gel. Cair sikit tapi masih gel. Tak ada bau tapi kesan dia nampak muka glowing. I suka essence dia ! Nampak glowing dia tu hahahha dan cepat serap jugak. Semua essence dia cepat serap so bagus kalau awak jenis tak suka benda melekit dan ambil masa. Nama essence pun HA kan memang sesuai untuk kulit I.


Mask dia pun fit muka elok. Tak ada annoying lebih kurang sana sini. Kertas mask dia nipis sikit senang nak pakai tapi susah jugak nak kelurkan dari paket dan nak bukak dia dari lipatan. Kesan dia yang I suka sebab mencerahkan dan buat kulit nampak glowing, sihat, flawless. Pori pun tak nampak sangat kulit rasa lembut dan halus je. Mask ni pun boleh mengurangkan kedutan. Yang penting nampak cerahhh


Jayjun Cosmetic Collagen Skin Fit Mask
Vitamin complex restored skin structure
Promoting elasticity
Natural shine
Moisture
Anti wrinkle
Whitening


Okay itu je review I untuk mask ni. kalau ada apa-apa soalan boleh tinggalkan di komen box. Selain itu I nak tanya membantu tak review mask I? ahahaha



JAYJUN COSMETIC Mask Review





Entry yang I tunggu tunggu hahahah Bukan reader yang tunggu, tuan blog yang tunggu. Yang paling I teringin nak cuba bila datang Melaka ialah Klebang Original Coconut Shake ! I dah banyak tengok review, dengan masuk tv sini sana coconut shake ni. Memang siapa je tak teringin nak cuba bila datang melaka. I dah la suka minum coconut shake. 


Klebang Original Coconut Shake
Klebang Melaka
Waze je.


Coconut shake ni terletak berdekatan petrolpam. Lepas waze dan perasan banyak kereta parking tepi kiri kanan jalan lepastu dah start jem tu memang dah dekat la tu. Jem bukan main. Tapi yang tak seronoknya jalan nak masuk tu kecik lepastu dengan kereta park laluan masuk kiri kanan bertambah sesak. Kalau nak minum situ boleh teruskan masuk laluan coconut shake sampai hujung nanti disediakan tempat letak kereta bagi pengunjung yang datang nak minum dan makan kat situ.


Kalau nak bungkus je pulak tepi jalan raya besar tu dah boleh start parking. Untuk bungkus tak payah masuk lorong kecil sampai hujung. Nak beratur untuk tapau pun sama azab panjang gila nak beratur. Nampak slow je service diaorang dan tak sistematik. Disebab kan Aiman yang beratur Aiman cerita bahagian nak membayar lain, nak ambil air lain. Lepastu nak ambil air orang tu tanya lagi nak air berapa.... Bagi I sangat tak sistematik dan slow. Dah la ramai orang lepastu panas memang banyak masa habis menunggu giliran. Park pun jauh haha. 


Tapi sebab nak rasa untuk pertama kali boleh la. Lepas ni tak payah dah ! Aiman cakap coconut shake yang kiteorang minum masa honeymoon morib lagi sedap. Pakcik tu banyak gila letak ice cream memang puas hati. Bagi I Klebang Original Coconut Shake ni okay je.... Okay jela. Kalau rela nak beratur boleh pergi lagi.




Minuman kedua yang kawan Aiman suggest ialah Mango Float Royale Melaka. Sumpah sedap ! Terliur I taip entry ni. 


Mango Float Royale Melaka
Kampung Sungai Putat, 75350 Batu Berendam, Melaka.


I bagi lima bintang. Float sedap, buah tak kedekut, service cepat. Yang tukang buat air nya ramai gila. Ini yang kita mahukan ! Kalau beratur panjang pun tak kisah sebab tukang buat air ramai dan mesti la cepat. I beratur lama tapi line bergerak. Bukan line statik berjam buat apetah kat kaunter tu. Harga tak ingat tapi masih berbaloi ramai datang terus beli enam tujuh cup letak dalam box besar haha. 


Rasa pun sedap dengan buah dia banyak ada ice cream lagi. Memang beli dua la tak boleh kongsi dengan sesiapa. Cup besar dan harga murah. Kaunter untuk bayar dan ambil air kaunter sama tapi tak payah risau sebab diaorang buat kerja cepat senang je tak susahkan orang tunggu lama. Selain itu ada jugak kedai jual makanan lain macam goreng pisang, dan makanan lain yang I tak pasti sebab tak makan pun.


Tempat park ada disediakan kira kawasan tu luas jugak untuk orang parking dan terletak ditepi jalan senang orang nak cari. Yang ni memang kalau datang Melaka wajib beli. Kedai pun nampak meriah dengan lagu nya ada, banting kemain banyak hahaha.





EE Ji Ban 
275, Jalan Melaka Raya 3, Taman Melaka Raya, 75000 Melaka, Malaysia


Service bagus. Kalau beratur pun cepat dapat meja. Kalau bungkus pun dikira cepat jugak dalam lima belas minit macam tu. Makanan mahal ! I ingatkan mahal tu portion banyak laa. Padahal sikit nyaa tak berbaloi langsung dengan harga. I tak pasti portion kalau makan sana macam bungkus jugak ke sebab dah tak ada mood nak makan kali kedua kat sini. Sekali cukup la. Harga makanan tak berbaloi dengan portion yang dapat.


Rasa makanan pulak biasa je. Tak ada yang sedap-nya-ya-amat ke apa bagi I dengan Aiman biasa je hahaha. Jadi kalau teringin boleh la cuba sekali. Kalau tak teringin tu tak payah cuba la nanti geram je. Sambal udang yang I order tu pun tak ada la best sangat biasa je tapi harga mahal. Banyak kali I mention mahal kan jadi memang tak berkenan dengan kedai ni... Entry sebelum ni pun I ada cerita gosip pasal kedai ni kalau nak tau check entry hari pertama di Melaka okay. Entry lepas pun I bagi rate 2 bintang sebab service okay dan pekerja peramah tak ada la buat tak nampak je pelanggan panggil.




Cendol Bakar 
7800 Alor Gajah Melaka.


Cendol Bakar ni dekat je dengan AFamosa Waterpark. Dalam lima minit macam tu dah boleh sampai. I singgah lepas mandi manda di AFamosa waterpark. Nama cendol bakar ni tak silap I gula merah yang digunakan dalam cendol ni dibakar dulu. Bukan cendol terus bakar ke apa macam orang selalu tersilap over sangat sampai cendol pun nak bakar nanti cair la ais dia.... Pemilik ni pun nama Bakar jadi sebab tu jugak la nama cendol bakar. 


Harga murah je dalam RM5 tak silap I tapi dapat mangkuk penuh macam ni so puas hati. Rasa pun sedap bila makan tengah hari buta cuaca panas tekak pun lega. Cendol bakar ni terletak di tepi jalan je banting banyak tepi jalan jadi orang senang nak nampak. Kalau tak nak makan sini pun drive thru turut disediakan jadi senang la untuk orang yang kejar masa nak pergi tempat lain boleh terus bungkus je tak payah keluar kereta.


Suasana dia pun best sebab bukan ada cendol je makanan lain pun ada seperti pisang goreng, goreng gorengan yang lain, nasi, mee, kuih muih pun ada jadi memang sesuai kalau nak minum petang kat sini. Waktu operasi I tak pasti. Meja dan kerusi dia pun ala ala macam kantin yang meja kerusi panjang tu jadi kalau datang ramai-ramai memang muat satu meja. 





Tak lengkap la kalau datang Melaka tapi tak cari asam pedas hahaha. Ini pun gigih call semua kedai bukak ke tak. Google asam pedas mana yang sedap dekat Melaka ni memang banyak tapi kebanyakkannya bukak petang sikit. Last jumpa jugak Asam Pedas Melaka Pak Man yang boleh dikatakan famous jugak sebab I google banyak review cakap sedap.


Asam Pedas Melaka Pak Man
202, Ujong Pasir, 75050 Melaka, Malaysia


Lokasi kedai terletak ditepi jalan. I nak datang sini pun waze je. Nak parking pun kena park tepi tepi jalan. Bila dah sampai memang penuh gila kedai tu tak ada tempat duduk. Kena tunggu orang bangun baru ada tempat duduk kosong. Memang ramai la orang makan tengah hari kat situ. Menu yang famous antaranya asam pedas tetel tak silap I tapi masa tu dah habis ! Nampak sangat famous. Beli asam pedas ikan apa entah I tak ingat sekali dengan nasi putih, telur masin dan timun. Itu je menu lauk kiteorang dan ternyata sedap. Kuah dia sedap, ikan sedap tak ada hanyir. Rekomen kalau pergi Melaka nak rasa asam pedas boleh pergi sini.


Waktu operasi tak pasti tapi I pergi masa lunch hour. Bukan sahaja ada asam pedas, kuih muih banyak gila. Pelbagai jenis dan pilihan kuih muih boleh jumpa kat situ. Ada yang baru siap masak/bakar lagi. I sempat rasa beberapa jenis kuih dia sedap jugak. Tengah hari dah jual kuih muih karipap semua kalau taknak makan nasi atau nak bungkus untuk minum petang memang sesuai la beli kat sini. Kuih keria gula melaka tu pun baru je dia hidang sebab baru lepas siap. Panas lagi dan sedap ! Lembut, manis dan rasa tak cukup je beli sikit.


Okay la kalau nak rasa kuih keria gula melaka sebab nak beratur kuih keria gula melaka antarabangsa yang famous tu tak cukup masa pulak. 




Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung
Jalan Padang Temu


Kalau tak silap I kedai makan ikan bakar kat sini la I makan sebab dah lupa nama dia hahahhaha. Ikutkan nak makan Ikan Bakar Parameswara yang famous teruk tu. Memang famous teruk wehhh parking jauh sangat tapi jangan risau parking banyak dan luas cuma peluang nak dapat parking dekat tu tipis kalau datang lambat. Lepastu kena tunggu kerusi kosong pulak ! I datang untuk makan malam lebih kurang pukul 9 malam. memang penuh gila. Ada meja yang siap direserved jadi meja tu tak boleh duduk. Meja yang tak ditempah memang penuh gila.


Kedai Ikan Bakar Parameswara ni memang luas dan besar tapi disebabkan terlalu ramai orang memang tak cukup. I nasihatkan kalau nak datang makan sini buat tempahan awal. Senang dah datang meja dah sedia. I pergi haritu dekat 30 minit melilau cari meja makan je weh, lama dah la lapar I rasa nak telan semua orang dekat situ. Dah tak tahan sangat dengan orang sesak kiteorang makan tempat lain je.


Kat Kedai Ikan bakar I makan ni berdekatan jugak dengan ikan bakar parameswara. Sini pun ramai orang jugak tapi ada je meja kosong dua tiga jadi dah smpai boleh terus duduk tak payah melilau cari meja. Aiman terus pilih kedai mana nak order dan pilih seafood untuk masak. Menu kiteorang sotong goreng tepung, sekor ikan belah dua satu masak tiga rasa satu lagi bakar, kerang bakar, kailan ikan masin. Kalau tengok portion yang Aiman pilih memang banyak sotong pun dah berkepuk banyak dia hahahha tapi total RM60 jeeee. Padahal makan kenyang sangat, banyak sangat lauk dia kira berbaloi dan murah ! Recommended. Waze je nama medan selera tu kedai paling hujung dan berdekatan jalan raya pepandai la pilih I tanya nama kedai tu kat Aiman dia tak tau......




I baru tahu nama dia air kelapa lambung ataupun snowball. Kelapa yang dah dibuang kulit botak tinggal isi dan air kelapa je. Ni beli masa kat Jonker Walk. Ada dua tiga kedai jugak jual air kelapa ni siap buat persembahan lambung-lambung snowball. Rasa boleh tahan kalau dapat kelapa sedap. Kalau dapat kelapa tak sedap air pun tak sedap la tapi puas minum dan makan isi kelapa tu. Harga pulak RM5 je tak silap I.



Air Auntie Anne hahhaah I saje je masukkan dalam blog sebab gambar ni nampak macam cantik pulak. Beli masa melawat Freeport AFamosa Melaka. Boleh baca entry Freeport tu kat hari pertama I datang Melaka.




Ini pun coca cola biasa je yang I beli lepas turun dari Kota AFamosa. Kalau jalan panas-panas ni kena banyak minum air kosong tau. I terjebak minum air bergas sebab Aiman la ni. Hilang haus berjalan dapat air gas hahahha.




Ice Cream pure strawberry. Memang pure ! Terasa biji strawberry dia sekali dalam tu tak manis sangat pun. Harga RM7. I beli masa jalan kat Jonker Walk waktu siang beli kat kedai tepi jalan je. Nampak macam sedap ada pelbagai perisa lain jugak tapi pilih strawberry sebab ada strawberry comel kat bawah tu.




Pure dragon fruit juice. Tak manis ! Maksud I tak ada manis tambahan gula. Manis buah je memang sedapppp. Lepas penat jalan kat Jonker Walk boleh singgah kedai nama Orchard ni pelbagai juice buah dia ada. Harga pun tak mahal sangat. Kedai dia kecik je kat selekoh berdekatan H&M. Selain itu ada jual makanan jugak.




Yang terakhir another juice. Tak silap I yang ni perisa tropical fruit. Sedap. Booth kedai dalam Freeport AFamosa Melaka jugak bernama Juicee. Kalau singgah sana penat shopping boleh la cuba juice dia. Sedap dan tak mahal. Tak mahal pun I lupa jugak harga dia berapa. lepas ni nak pergi mana-mana kena simpan resit heh.


Itu je kot makanan dan minuman yang I cuba di Melaka. Walaupun tak banyak sebab kesuntukan masa tapi I rasa kiteorang banyak makan minum je dari shopping atau melawat tempat hahahha. Memang seronok dapat berjalan makan angin dan makan makan. 



Makanan Menarik Yang Boleh Anda Cuba Bila Di Melaka

Assalamualaikum and hai.




Malam ni tak ada mood nak blogwalking tapi mood rajin nak update entry Kalau dah rajin I boleh taip sampai tiga empat entry sekaligus dan kalau tak rajin nak bukak blog pun malas hahaha. I nak sambung entry untuk hari kedua shortvacay ke Melaka. Gambar atas ni masa pagi lagi di kota AFamosa. 


Walaupun mood nak berjalan dah ada tapi sedih cuaca tak mengizinkan. Sebelum checkout awal pagi tu cuaca dah hujan renyai. Dalam perjalanan nak ke kota AFamosa nasib baik berhenti hujan kejap tapi hujan semula lepastu. Sangat tak best nak melawat tempat macam ni tapi cuaca hujan. Jalan dengan payung jela nak bergerak pun susah. Gambar atas ni pun ikutkan masih renyai tapi redah jela hahaha. Kali terakhir I pergi Kota AFamosa ni masa rombongan sekolah rendah kot hahaha lama gila padahal I memang suka pergi Melaka sebab banyak makanan best tapi baru sekarang berkesempatan nak pergi. Thankyou husband sebab bawakkan hehe.




Seterusnya pergi ke Jonker Walk pulak. Walaupun malam tadi dah pergi tapi I nak tengok jugak suasana siang cari. Meriah tak nak kalah. Memang rami orang dan pelancong jalan-jalan sekitar sini. Tempat tumpuan betul sebab banyak restoran kedai makan kat sini, tempat untuk beli cenderamata pun banyak. Tapi macam biasa kena sabar cari parking la. Parking berbayar pun ada tapi kena pandai cari. Kiteorang park jauh sangat jadi memang hari kedua ni kerja berjalan kaki jela ukur jalan.




I memang suka jalan kaki kat Melaka ni sebab boleh acah backpackers hahaha. Yang penting kena pakai kasut selesa dan I memang tak bawak handbag. Bawak backpack yang disandang oleh Aiman jadi I memang berlenggang je sambil tangkap gambar. Bila berjalan banyak la kedai boleh singgah, kedai yang tak pernah tau dan tak famous tapi cantik pun boleh jumpa. Tempat ootd pun berlambak tapi kiteorang jarang ootd........


Singgah satu kedai ni yang jual fridge magnet boleh tahan murah. Beli tiga untuk koleksi peti. I suka gila fridge magnet yang kebaya nyonya warna pink tu comel sangat geram je. Nak beli warna lain jugak tapi macam boring je style sama jadi beli la yang design lain. Lepastu singgah beli ice cream dan juice pure dragon fruit yang akan I cerita di entry hadapan. Memang I nak cerita pasal semua makanan dan minuman jela kat entry situ nanti kalau nak cari balik senang kan. 





Perjalanan diteruskan lagi dengan tanpa hala tuju. Saja jalan jalan lepastu terjumpa muzium tapi jual barang antik. Barang dia banyak jenis kayu dan nampak antik macam dalam gambar kat atas. Cantik dan menakutkan sebab biasa la barang antik nampak lama dan lusuh. Sini pun boleh jadi port ootd yang lawa jugak.



Bawah ni pun koleksi pinggan mangkuk yang ada di muzium tersebut. Kawasan muzium ni masih disekitar Jonker Walk tapi tak tau belah mana sebab kiteorang main jalan je. Jalan sambil cuci mata. Lalu jugak kawasan tepi sungai melaka yang laluan cruise semalam nak tengok keadaan pada waktu siang pulak. Siang pun cantik sebab ada lukisan mural lepastu hiasan pokok pokok dan batu semua memang cantik la. Kalau rajin jalan banyak lagi tempat cantik boleh jumpa. 


Untuk hari kedua ni kiteorang tak banyak melawat tempat sebab kesuntukan masa. Lebih kepada nak mencari makanan menarik yang orang suggest bila datang Melaka. Bila pergi tempat tumpuan terutamanya tempat jual makanan dan minuman memang lama la kena tunggu dan beratur kan jadi banyak habis masa beratur dan tunggu dan perjalanan dari satu tempat ke satu tempat- Apa apa pun next entry makanan confirm best sebab I pun rasa nak pergi lagi beli makanan yang sama.




Destinasi terakhir ialah Galeri Lebah Melaka. Galeri ni memang penuh waktu pagi tapi I datang petang orang dah kurang dah. Kalau nak cari madu lebah boleh la datang sini I pun sempat beli stok madu untuk rumah. Nak tengok lebah dan sarang dia pun ada jugak ala-ala muzium kat sini semua boleh tengok. Yang penting staff dia friendly kalau ada nak tanya apa dia jawab je. Kat sini pun boleh cuba percuma je madu madu yang ada dia jual. Memang ada tempat untuk rasa madu dia lebih enam ke tujuh jenis madu berlainan I rasa kat sini semua sedap dan mempunyai fungsi yang tersendiri.


Bagi I memang suka datang sini sebab ada kaitan dengan kesihatan dan kecantikan. madu dan pelbagai fungsi untuk kesihatan dan kecantikan dan I suka ! Melaka memang best nak jalan dan banyak tempat tumpuan pelancong cuma I je tak berkesempatan nak pergi semua tempat lain kali mungkin.



Second Day In Melaka




Stok mask I untuk dua minggu lepas. I suka pakai sheet mask sebab kesan dia yang lebih cepat pada kulit. Kelembapan pun nampak ketara jadi kalau pakai makeup kulit nampak lebih cantik dan sihat. Untuk kali ini I nak review beberapa mask dari The Face Shop dan Dr Morita yang famous ni. Dedua jenama ni memang famous dengan mask diaorang kan. Tapi sebelum up review kat blog, I biasa buat mini review di twitter dan instastory dulu. Jangan lupa follow ig dan twitter I okay haha.


Untuk mask pertama ialah Dr Morita Hyaluronic Acid Moisture Essence Facial Mask. Bagi yang tak tahu, hyaluronic acid ni memang baik untuk kulit, memberi kesan kelembapan pada kulit, kulit nampak plump dan lembut, hydrate dan nampak muda remaja a.k.a kulit nampak sihat. Nama mask pun moisture essence facial mask dah nampak apa yang mask ni mampu berikan pada kulit muka kita.


Mask Dr Morita ni memang famous jadi rugi kalau tak pernah cuba. Kesan dia pada kulit, cepat. Dr Morita adalah jenama dari Taiwan dan memang dah terkenal kat sana. Antara bahan di dalam mask ni ialah Q10 (Ubiquinone) yang memberi kesan antioksidan, memberikan skin's vitality, mengurangkan kedutan dan kulit kusam. Mask ni jugak senang serap pada kulit kerana adanya hydrolyzed hyaluronic acid. Algin pula memberi kesan kelembapan, pembaikan cell kulit, melembutkan kulit jugak. Bagi I kesan mask ni pada kulit memang daboomm. I dah berapa ratus kali repeat beli mask ni buat stok kat rumah.


The Face Shop Avocado Mask. Sheet mask yang kaya dengan essence avocado berfungsi untuk melembap. Mask ni tak ada paraben jadi mana yang anti paraben dalam skincare tu boleh la cuba hahaha. Fungsi mask ni untuk moisturizing dan nourishing skin dengan essence avocado yang kaya dengan amino acid dan vitamin. Avocado memang tak boleh disangkal lagi kebaikan dia pada kecantikan dan kesihatan kulit.


I suka gila mask ni jugak. Ada series mask dari The Face Shop yang tak tunjuk kesan ketara tapi mask ni kesan dia best. Kulit rasa lembap sebab cukup minum essence hahahha. I biasa pakai mask sebelum tidur nanti terjaga baru bukak mask dan pakai moisturizer. Kulit serius rasa lembut, lembap, tak ada kusam dah. Avocado sheet mask ni memang patut cuba. Bau wangi tapi tak over macam bau perfume ke pewangi tambahan ke. Essence pun banyak lebih dalam pack dia.


Seterusnya The Face Shop Cucumber Mask. Timun memang tak asing lagi dalam bahan untuk skincare. Fungsi mask ni pun hydrate kulit. Mask ni berfungsi untuk memberikan rasa lembap dan dingin untuk kulit kusan dan kulit kering. Kulit kering sesuai la pakai mask ni sebab extract timun memberikan kelembapan kepada kulit kering yang kurang kelembapan yang sepatutnya. Untuk kulit kering sesuai bahan yang memberikan kedingingan dan kelembapan seperti timun, tomato, aloevera dan lain-lain.


Bau mask macam bau timun yang wangi tapi yang tak best sheet mask susah nak letak kat muka. Kepingan kertas mask tu lain macam dan tak best. Sheet mask pun agak kasar pada kulit mungkin sebab I selalu pilih sheet mask yang kepingan kertas dia tu lembut gila macam gel. Sheet mask pun tak fit muka dengan elok pada bahagian mata dan leher. Sebab essence adalah dari extract timun jadi essence agak cair dan banyak tertinggal dalam packet. Kesan dia masih okay pada I kulit rasa sejuk dan selesa. Sesuai untuk waktu relax dan nak rehatkan kulit muka.


The Face Shop Real Nature Lotus. Face mask dengan extract bunga teratai. Teringat makan teratai kat depan rumah opah masa kekecik dulu so yummy dah lama tak makan mana dah nak dapat teratai sekarang pun tak tauuu... Okay kembali semula kepada mask. Mask ni berfungsi sebagai serum dengan bahan semulajadi bunga teratai memberikan rangsangan kulit glowing dan sihat kepada kulit yang kelihatan penat dan kusam serta kasar. Jadi mask ni membantu kulit yang penat kepada kulit yang lebih sihat dan glowing.


Mask lotus mempunyai bau wangi yang tak terlalu kuat. Kalau bau kat hidung baru boleh bau. Kalau tak, tak ada bau apa apa pun. Essence tak melekit sangat dan tak terlalu cair. Yang penting kertas mask dia fit muka jadi selesa la nak pakai mask. Kalau tak fit rasa ada je tak kena, nak kena usik sana sini jadi tak best pakai mask. Mask lotus ni pun I suka sebab kesan glowing, kulit sihat dan hydrate dia tu.  The face shop mask memang best la.


Mask yang kelima ialah The Face Shop Real Nature Peony. With vibrant life energy of peony provides skin with illuminating radiance. Bau mask peony sangat lembut. Suka bau lembut dia. Essence tak banyak lekat kat mask tapi banyak tertinggal dalam packet. kena rajin pulak sapu yang dalam packet tu kat kulit. Bagi I peony ni biasa je. Kesan okay la untuk radiance skin.


Yang terakhir ialah Real Nature Red Ginseng. I suka bau ginseng dia ! Bau tak kuat sangat tapi kalau siapa yang tak suka bau macam herba semua mungkin tak suka. Ginseng dalam mask ni berfungsi untuk memberikan tenaga pada kulit dan buat kulit nampak bermaya serta sihat. Kepingan kertas mask fit muka tapi bahagian mata kecik sikit. I pelik la kenapa sheet mask dia berbeza kepingan dan saiz.... Ke muka I yang berubah hahahhaha. Mungkin sebab kadang I pakai tak betul kot tak fit kan bebetul. Ginseng ni memang best buat kulit rasa sihat dan pori pun nampak cukup air ahahaha.Yang penting tak ada dry patch dan kulit cukup moisture.


Overall I memang suka kedua dua jenama mask ni. Lepas ni nak cuba flavor lain pulak hahaha banyak tau fungsi dan pelbagai bahan serta extract dalam mask yang berlainan jadi kena cuba semua. Lagipun sheet mask patut pakai at least dua kali seminggu agar kulit dapat lembapan yang mencukupi. Pakai sheet mask jugak dapat relaxkan kulit muka dan badan pun relax jugak. Pakai mask sambil baring dan berehat.


Sebelum pakai sheet mask biasa I cuci muka elok-elok dulu, pakai toner, essence, serum dan kemudian baru sheet mask. Dah 20-30 minit baru bukak sheet mask dan pakai moisturizer. Bangun pagi perghh kulit best lembut lembap semua nak pergi kerja pakai makeup pun rasa best sebab kulit sihat. Kena ambil perhatian jangan lebih masa pakai sheet mask dari tempoh masa yang disarankan sebab risau nanti buat kulit kering.

Dr Morita and The Face Shop Sheet Mask Review

Assalamualaikum and hai.


Afamosa Waterpark


Kalau sebelum ni I update hotel mana I tinggal masa shortvacay ke Melaka dan Waterpark yang I habiskan tiga jam kat sana pun boleh baca di entry sebelum ni. Kisah pengalaman tidur hotel tu sampai sekarang tak boleh lupa. Nak rasa macam mana pun tak tau dah kena sabar jela walaupun geram. Waterpark pulak memang top dalam list tempat yang nak pergi masa kat Melaka. Sebelum banyak benda I lupa lebih baik cepat cepat update blog walaupun hakikatnya entry dah peram berkurun.


Maafkan muka gemuk saya.


Lepas dah mandi manda di Waterpark AFamosa, singgah Freeport A'Famosa Outlet. Terletak di jalan sebelum nak masuk Afamosa resort untuk ke waterpark tu. Kalau memang plan nak mandi waterpark akan lalu laa freeport ni sebab I masa dah sampai sana terus excited balik nanti nak singgah sini. Apa yang ada di Freeport Waterpark AFamosa ni barang barang berjenama dalam dan luar negara. Orang yang banyak duit seronok la shopping sini dan peminat barangan berjenama pun confirm rambang mata. 


Sales pun banyak tapi I dengan Aiman cuci mata jela tak ada plan nak beli apa pun tapi jangan risau bagi I harga lepas sales tu okay lagi tak ada la over. Kalau nak cari barang hantaran memang sesuai pergi sini. Kiteorang beli Auntie Anne je sebab dah lapar lepastu beli juice yang sedap gila ! Gambar juice ada kat bawah sekali blog I bahagian gambar dari instagram nanti cari nama JUICEE hahaha I baru perasan last gambar shortvacay pergi Melaka ni pun masih berada dalam top gambar kat instagram bila entah nak upload gambar baru ishish




Balik nak on the way checkin hotel singgah bungkus EE Ji Ban Chicken Rice Ball yang banyak review positif dan negatif. Selalu memang I akan baca review dulu sama ada kedai tu best ke tak kalau nak pergi tapi bila search pasal EE Ji Ban ni ada komen positif dan ada jugak komen negatif. Jadi lebih baik cuba sendiri. Kalau tak cuba I pun tak tau okay ke tak dan kadang-kadang review orang pun berdasarkan keadaan dia sendiri.


Review I pulak bila sampai kedai ni memang ramai orang kena beratur dulu. Tapi service cepat semua pekerja cepat sebab bos dia garang nak mamp... Bayangkan tempat sempit tapi bos bising-bising kat pekerja kalau lalu bawak baldi ke mop ke jangan kena pelanggan. Macam mana nak bagi tak kena kalau kedai sempit meja rapat kerusi rapat ! Besarkan la sikit kedai tu sebab dah famous kan. I dapat gosip dari twitter (hahaha gosip) ada orang tweet bos kedai tu tampar pekerja dia sebab besan/baldi berisi air terkena pelanggan. Pelanggan tak kecoh sangat tapi bos yang over sampai tampar pekerja. Drama sangat kesian pekerja dia. 


Masa I tapau tunggu makanan pun bos dia tu sembang cakap pekerja susah cari, lepas kerja kerja kejap cabut blablabla sekarang baru faham kenapa dia dapat pekerja macam tu. Majikan kalau pandai layan pekerja baik-baik, pekerja pun selesa dan gembira la nak datang kerja kan. Review pasal makanan dia nanti I cerita dalam entry makanan menarik yang I cuba di Melaka. Tunggu tauuuu. Rate EE Ji Ban 2 bintang.




Lepas dah tapau makanan masa untuk checkin. Kalau nak tau kedai EE Ji Ban dengan hotel I dekat je. Nak ulang makan EE JiBan tu 10 kali pun tak kisah tapi tak nak laa tak nak datang dah hahaha. Untuk review hotel boleh baca di entry sini -> Queenspark Hotel. Siapa nak potong bajet untuk hotel boleh la singgah hotel sini sebab murah bawah RM100 je lepastu selesa la jugak. Kalau cerewet sila pilih hotel mahal. Dah checkin dan makan,nap petang pulak. Penat gila dah la bertolak awal pagi lepastu mandi waterpark. Kalau aktiviti mandi manda ni confirm badan penat. Dapat pulak tilam selesa dan aircond kuat memang ZZzz laaa.






Malam pulak naik cruise dan pergi Jonker Walk ! Aktiviti wajib bagi I kalau sesiapa yang plan nak bercuti di Melaka. Harga untuk cruise isnin hingga khamis RM 10.60 kalau ada mykad. Jumaat hingga ahad RM15.9 kalau ada mykad. Untuk pelancong luar macam biasa la mahal sikit. Untuk kanak-kanak rm5.30. Tempat untuk naik cruise ni ada dua, satu di Taman Rempah dan satu lagi di Dataran Sungai Melaka. I naik yang dekat Taman Rempah tak silap. Lepas beratur beli tiket ada tempat duduk menunggu untuk naik bot pulak.


Dinasihatkan datang awal dan beli tiket awal. I memang plan awal malam nak naik cruise jadi masa datang tu sikit gila orang. Memang selesa tak payah nak beratur tapi lepas balik dari cruise mak aihhh nampak kat kaunter ramai gila beratur nak beli tiket lepastu kena tunggu lagi jadi kalau nak datang lewat kena banyakkan bersabar. Biasa la kalau hujung minggu memang ramai bercuti jalan-jalan.


Naik cruise ni selama 45 minit sepanjang sungai melaka. Lagi satu nasihat hahah jangan duduk bahagian hadapan bot. Jangan ! Duduk bahagian tengah dan dalam sikit. Nak tau kenapa. Bila bot bot bertembung nanti ada ombak dan air sungai yang busuk dan kotor tu tempias kat orang yang duduk depan sekali. Jadi jangan pilih tempat duduk depan. I dengan Aiman redha mandi air busuk hahahhaha. Tak ada la over sangat percikan air tu tapi siapa je nak kena tempias air busukkkk....


Bagi I memang seronok naik cruise ni sebab utama tak payah sesak beratur jadi mood baik hahahhahha. Sepanjang laluan sungai nanti nampak lampu-lampu rumah, hotel, kedai makan. Lampu cantik dan tangkap gambar pun cantik. Boleh tengok orang lalu lalang sepanjang sungai lepastu ada lukisan mural yang cantik cantik. Cafe hipster yang cantik jugak. Memang sepanjang sungai tu semua cantik la. Tergoda nak lepak salah satu cafe lawa sepanjang sungai tu sambil tengok pemandangan tapi mostly I nampak semua ada minum arak hehhhhhh spoil betul. Sambil naik cruise akan ada penerangan tempat-tempat yang kita lalu di sungai tu. Jadi boleh la sambil bercuti sambil dapat informasi sejarah. Penuh jugak la instasory I dengan pemandangan cruise haha.


Lepas naik cruise cari kedai makan pulak yang semua makanan nanti I rumuskan dalam entry lain tau. Next destinasi Jonker Walk ! Tak ada gambar sebab I lupa nak edit gambar heh apeni cakap nak jadi blogger berjaya tapi malas. Tengok dekat instagram jela ye. Nak cari parking kat Jonker Walk ni pun satu hal jugak kena minimum lima kali pusing baru ada hahahah sebab destinasi tumpuan kan. I berkesempatan la jugak nak cuba kelapa yang kulit dia dah dibuang tu. Memang tinggal isi dan air kelapa I pun tak tau apa nama dia. Sedap kalau dapat kelapa yang sedap dan tak sedap mungkin dapat kelapa tua jadi pilih la elok elok berdasarkan rupa.


Bab kelapa ni takpe pilih berdasarkan rupa. Pilih jodoh pilih berdasarkan hati, perangai, dan lain-lain okay. Pesanan penaja sikit haha. I sempat la pilih dua casing lawa dan fridge magnet untuk cederamata sendiri hahaha. Casing lawa lawa geram je tengok harga pun boleh tahan. I pergi lambat jugak la jonker walk ni memang semua tengah nak kemas tapi sebab jugak cuci mata tengok barang-barang.


Itu je untuk hari pertama di Melaka. Kalau korang ada idea tempat best yang wajib datang di Melaka tinggalkan kat komen box I tau sebab I nak pergi melaka lagi !




First Day In Melaka

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.