Assalamualaikum and hai.



Sepatutnya semalam I dah update list peserta segmen bloglist dan pemenang tapi semalam cuti hari kemerdekaan jadinya nak tulis blog pun cuti jugak la hehe. Jadi harini i nak update senarai peserta yang join dan terima kasih sangat join segmen I yang simple je ni hadiah pun boleh bagi satu je yang mampu. Next time baru nak buat besar besaran sikit kumpul hadiah dulu. Bawah ni senarai peserta segmen Airahsyahirah.blogspot Cari Bloglist

SENARAI PESERTA
1. http://www.aimisyahirah.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
2. http://syazwani14cats.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
3. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
4. http://ora-adzlin.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
5. https://jm2u.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
6. http://sweetepalhijau.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
7. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
8. http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
9. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
10. http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
11. http://www.bondezaidalifah.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
12. http://milzah89.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
13. https://asyiqin89.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
14. http://www.mialiana.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
15. https://cikash.blogspot.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
16. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
17. http://www.ainulaqma.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
18. http://salatulzarida.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
19. http://jombercontest.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
20. https://azietaqniza.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
21. https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
22. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
23. http://sheissyahindah.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
24. http://www.syuhadasalleh.com/2017/08/27/segmen-airahsyahirah-blogspot-cari-bloglist/
25. http://www.sisgee.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html?m=0


Dan bawah ni pulak 10 orang peserta yang berjaya I pilih secara manual untuk masuk dalam bloglist. 10 orang je. Insya Allah akan kekal dalam bloglist I sehingga hujung bulan September. Tahniah terpilih nanti I singgah semua blog yang terpilih dan termasuk yang join sekali okay. Yang tak terpilih nanti cuba lain kali tau jangan la lepasni tak gigih dah nak cuba masuk bloglist I tsktsk

SENARAI BLOGLIST BULAN SEPTEMBER 2017
1. http://www.aimisyahirah.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
4. http://ora-adzlin.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
8. http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
9. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html

12. http://milzah89.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
15. https://cikash.blogspot.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html

18. http://salatulzarida.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
21. https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
22. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html
24. http://www.syuhadasalleh.com/2017/08/27/segmen-airahsyahirah-blogspot-cari-bloglist/



Pemenang untuk hadiah misteri pula jatuh kepada jengjengjengggg yang paling awal hantar penyertaan di komen box ! Tahniah sis

PEMENANG HADIAH MISTERI !
1. http://www.aimisyahirah.com/2017/08/segmen-airahsyahirahblogspot-cari.html




Cabutan semua I lakukan secara manual nanti boleh singgah facebook fanpage blog I kalau nak tengok proses cabutan okay. Hadiah misteri masih misteri untuk pemenang kalau nak tau apa hadiah dia nanti suruh sis pemenang update kat blog hahaha. Kepada sis aimi syahirah nanti tinggalkan nama,alamat dan no telefon kat email I okay. Thankyou everyone yang join.



Senarai Bloglist dan Pemenang Hadiah Misteri

Assalamualaikum and hai




Plan nak cuti berehat dan jalan-jalan dah lama, cuti pun dah siap ambil tapi last minit dah tak tau nak pergi mana sebenarnya hahaha. Itu pun nasib baik ada jugak idea nak pergi Melaka, kalau dah badmood tak tau nak pergi mana duduk rumah tengok tv jela. Sepatutnya pilih nak pergi pantai atau pulau. Tapi bajet tak cukup pulak nak pergi pulau. Pulau postponed jadi trip kali ini kita pergi Melaka !


Macam biasa berdua je dengan Aiman. Beberapa hari sebelum tu I dengan Aiman gigih cari kat laman web hotel yang murah dan selesa. Macam biasa dah cari kat google pun laman web agoda jadi pilihan. Macam tak boleh berpisah dah dengan Agoda ni kalau pergi bercuti sebab hotel dia kebanyakkan nya murah ! Untuk hotel kiteorang di Queenspark Hotel Melaka ni pun harga untuk dua hari satu malam RM77.88. Termasuk free sarapan tau. Hotel pun boleh tahan dekat dengan cruise kalau tak jem. Hotel ni dalam pekan area situ pun banyak kedai.


Alamat : No. 39 - 47, Jalan Taman Melaka Raya 24, Taman Melaka Raya,, Malacca, Malaysia 
(waze pun ada)






Sampai Hotel tu lewat petang sikit sebab kiteorang singgah di dua destinasi yang akan I cerita dekat next entry. Next entry I nak cerita makanan yang I makan kat Melaka and tempat best nak singgah. Jadi sampai nak checkin Aiman yang uruskan. I duduk tepi je. Kalau nak tau ada kes yang sakitkan hati kiteorang masa check in kat hotel ni. Mulut receptionist dia yang gambar atas ni boleh tahan kurang ajar jugak hahahah. I nak cerita full pun tak boleh tapi sumpah meluat gila dengan receptionist dia. Nasib baik la Aiman je yang uruskan checkin, kalau I join sekali kat kaunter tu memang ada yang kena maki siap-siap.


I cerita sikit la sebab apa, sepatutnya receptionist tak payah la kot nak ambil tahu apa tujuan kiteorang nak bercuti kat hotel tu kan sampai nak pertikaikan pelanggan. Macam tak ada motif sangat bercakap sampai nak berbalas cakap untuk benda yang tak ada kena mengena dengan hotel bahkan dengan dia. Aiman pun hampir nak tumbuk jugak la orang kaunter tu nampak dalam gambar dah cekak pinggang hahahhaha. Untuk service receptionist I bagi 0.1/5 bintang so bad rasa nak maki je. 




Dah masuk bilik pun I dengan Aiman tak habis lagi berbincang mengenai reception yang busy body itu. Nasib la bilik boleh tahan cantik dan kemas kalau tak bertambah badmood kiteorang. Bilik ada katil queen, tv, rak bawah tv tuu dan langsir dalam bilik tu kan hiasan je sebenarnya hahahhaha. Tingkap berbatu je ada. Hotel ni kat murah kedai tapi boleh tahan besar jugak sebab tu tingkap pun tak ada tsktsk.




Toilet pun okay je ada shower with heater, singki, dan bersih la jugak tak ada la teruk sangat. Cuma pemulas untuk shower tu dah longgar susah nak kawal air. Kepala paip tepi toilet bowl tu pun dah boleh tercabut tau ! hahahahha. Yang lain tak ada masalah. Sabun pun ada disediakan cuma benda lain kena bawak sendiri la. Dalam bilik tadi pun ada tuala disediakan, cawan dan kopi 3 in 1 pun ada.




Almari pun boleh tahan besar. Meja makeup dan cermin ada jugak. Bilik pun luas tak ada la sempit macam bilik kiteorang dalam entry honeymoon cameron highland tu sempit ya amat hahaha. Air cond pun sejuk ! Itu yang paling penting. Siaran tv pun okay tak ada la bosan sangat kalau nak tunggu masa nak tidur. Bagi I tv tak penting sebab I datang nak jalan-jalan. 


Untuk next day pulak breakfast termasuk sekali dalam harga bayaran hotel jadi kena bngun awal sebab nak breakfast. Itu pun terlajak jugak ikutkan nak bangun lagi awal. Lepas kiteorang dah ambil makanan terus penuh meja semua orang lain pun turun jugak. Menu sarapan tak banyak sangat, selain dari dalam gambar ada jugak nasi lemak dan roti bakar. Buah buahan dan kek pun ada. Kek dia sedap. Menu lain yang I rasa boleh tahan tak ada la sampai tak boleh telan. Pilihan minuman pun ada dalam tiga jenis. Okay la dengan harga yang dibayar kan.


Overall bagi I semua okay dan selesa kecuali kisah orang kaunter masa check in buat mendidih je -.- Kalau semua pelanggan dia layan macam tu I rasa dah boleh pecat kot. Balik tu sempat jugak kiteorang buat aduan kat kaunter tu tapi tak tau yang tu manager atau orang biasa je. Buat aduan bukan suruh pecat je apa suruh jaga sikit mulut jangan nak busybody hahahaha. Rate I 2/5 je sebab tak suka receptionist dia.





Pengalaman Satu Malam di Queenspark Hotel.......

Assalamualaikum and hai.






Lazada contest kembali lagi. Kali ini bersempena dengan bulan kemerdekaan negera kita, Malaysia yang ke 60 tahun. Bulan Ogos memang bulan penuh semangat patriotik dan semestinya banyak sales ! Lazada juga antara platfom yang anda boleh shopping untuk bulan kemerdekaan ni sebab sales diskaun Lazada tawarkan sehingga 80% ! Banyak gila lebih separuh harga la kalau macam tu. Memang puas kalau nak shopping kat Lazada. Ehem I pun sebenarnya dah cuci mata barang mana nak beli nanti. Sales Lazada akan berlangsung dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos 2017 jadi siap-siap set alarm nanti terlepas pulak peluang nak shopping barang murah.



a. What do you love about being Malaysian?
What I love about being Malaysian mesti la sebab latar belakang rakyat Malaysia iaitu masyarakat majmuk. Terdiri dari pelbagai bangsa dan budaya yang tinggal dalam satu negara iaitu Malaysia. Bila dah ada pelbagai budaya dan bangsa ni memang pelbagai makanan dari semua bangsa dapat kita rasa. Pakaian pelbagai bangsa jugak dapat kita kenali dan pakai tak kira masa dan bangsa. Perayaan negara Malaysia pun pelbagai mengikut bangsa dan semestinya semua masyarakat meraikannya. Aktiviti mengikut asal budaya sesuatu bangsa jugak dapat dilakukan bersama-sama dan semestinya tanpa mengira bangsa sebab semua satu Malaysia. Pelbagai sebab ada untuk rakyat Malaysia jatuh cinta terhadap negara sendiri dan ini adalah sebab saya.


b. Choose your favorite local brand here : http://www.lazada.com.my/malaysian-brands/ 




My favourite local brand, SSF ! Banyak gila list barang yang I nak beli kat sini. Macam-macam ada untuk barang kelengkapan rumah semua cantik-cantik.

c. Select two product from that brand that you love. The Article must contain screenshots of the products mentioned.




Walaupun list I nak banyak, tapi pilih dua produk jela haha. Yang pertama ialah SSF Agara 4 Tier Leaning Shelf ni. Banyak benda boleh letak yang penting memang cantik la letak kat ruang tamu ke dalam bilik ke. I plan nak beli untuk letak buku simpanan I dan barang hiasan. Kalau letak satu dalam bilik boleh jadikan tempat letak skincare dan makeup.

Susun handbag dan kasut pun lawa jugak haha. Memang sesuai untuk guna letak macam macam benda. Harga pun dah diskaun boleh tahan murah. Lazada kan ada diskaun sempena Merdeka sekarang. Kalau nak tengok detail produk ni boleh klik link SINI okay.



Yang kedua ialah SSF Barbord Bar Table & 2 Stools. Cantiknya meja ni ! Bukan meja sangat la jenis macam bar kan jadi lebih tinggi dari meja. Kalau letak kat dapur pun cantik. Kalau tak letak kat dapur, letak ruang tamu tempat buat kerja pun okay jugak. Warna brown dia pun lawa. I memang nak cari meja untuk buat kerja dan meja untuk lepak minum petang.


Ada dua kerusi dalam set ni jadi sesuai la untuk I dengan Aiman je kat rumah. Kalau tetamu datang boleh guna meja makan. Kaalau nak beli boleh singgah link SINI okay.


Kalau tengok gambar yang I screenshoot ni harga pun dah sales kan. Lazada sedang berlangsung sales sempena Merdeka dari 25 Ogos sehingga 31 Ogos dan sales sehingga 80% tau tak. Banyak gila. Kalau nak tengok barang dan produk yang sales boleh singgah SINI.


Merdeka!Merdeka! Blogger Contest

Assalamualaikum and hai,





Akhirnya berjaya jugak approved kan blog I ni untuk iklan adsense. Kalau korang nak tau, ini kali ke empat atau lima I apply adsense hahahaha Banyak kali dah apply mana tak happy bila dah approve ! Sebelum ni bila apply mesti jawapan menghampakan. Blog banyak kena perbaiki. Kalau tak approve pihak google adsense akan bagi beberapa sebab kenapa diaorang tak approve blog. Bila dah dapat sebab-sebab tu I memang sebaik mungkin buat, ubah apa yang patut. Entry pun kalau boleh I buat ayat panjang-panjang sebab kalau ayat, isi blog pendek sangat pun adsense tak approve.


Jadi haritu memang I pasrah jela apply lagi sekali untuk kali ke empat kot. Ingatkan tak berjaya sebab I dah jarang sikit update entry setiap minggu sebab sibuk. Alhamdulillah pagi tu bukak email tengok ada dari google adsense. Itu pun dalam dua tiga hari lepas I apply baru dapat email. Memang berdebar iols bila baca dah approve rasa nak menjerit je. Over kan sebab bagi I ini adalah salah satu achivement untuk blog kesayangan bila mampu capai apa yang google adsense nak. Blog I dah la baru bertapak, reader pun tak ramai tsktsk.




Yeay iklan dah live on blog. Kalau korang singgah blog I dan nampak iklan-iklan atas ni klik la tau tapi jangan over pulak sampai satu iklan nak klik sejuta kali. Sekali cukup. Nanti datang lagi, klik lagi. Tak silap I susah jugak nak dapatkan income untuk iklan ni tapi usaha tangga kejayaan yang penting jangan putus asa kan.


Antara apa yang I buat atau ubah dalam blog I untuk usaha google adsense approve aplication I ialah pertama buat sitemap. Sitemap ni memudahkan pembaca untuk cari entry apa yang diaorang nak baca. I pun kadang-kadang guna sitemap je nak baca entry. Selain tu pastikan blog kemas. Susun layout cantik-cantik dan jangan serabut dengan benda tak penting. Ambil blog blogger yang famous untuk rujukan macam mana diaorang susun blog bagi kemas, cantik dan buat orang nak baca blog tak serabut. I pun kadang-kadang serabut dengan blog sendiri sebab dah bosan guna template sama lama sangat hahaha.


Isi entry pun kena panjang dan padat. I memang kalau boleh nak taip entry panjang dan penuh informasi. Orang pun minat nak datang baca. I masih belajar lagi asah skill buat ayat yang teratur walaupun hakikatnya ayat macam apa je terabur nya dan susah nak faham. Kadang I bagi husband baca semula ada jugak yang dia tak faham hahaha yang penting I nak elak apa-apa salah ejaan. Apa guna dah taip tak baca semula semak ejaan kan. Tapi ada jugak ejaan yang terlepas pandang. sigh.


Itu je I nak kongsikan kegembiraan untuk blog I kali ini hahaha. Jangan lupa tau join segmen I yang senang berlangsung sekarang. Segmen mencari bloglist. Kalau nak join tekan SINI I dah siap linkkan. Kalau awak ada tips nak tingkatkan income adsense boleh la kongsi dengan I kat bawah I need help !









Finally Google Adsense dah approve !

Assalamualaikum and hai.



Siapa yang tak suka makan sushi? Ruginya kalau tak sukaaaaaaa. I dari kecik suka makan sushi. Ok tipu. Tak pasti bila start makan sushi ni mungkin masa sekolah menengah kot. Lepastu rajin la beli sushi yang selalu dah siap pack kat Aeon tu. Murah kan rasa pun boleh tahan. Sebab peminat tegar sushi memang I rajin la baca tempat makan best untuk sushi. Paling ramai orang cakap Sushi Zanmai sedap. I tak pasti sushi zanmai ni yang dekat jb dan KL sama ke tak.......


Alamat : 35C, Jalan Wong Ah Fook, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia


Sushi ni dalam Komtar JBCC senang la nak cari, level 3 kalau tak silap I. Dah sampai Komtar, round dulu kalau nak makan benda lain yang lebih sedap ke tapi dah teringin sushi memang tak ada la nak pilih makanan lain. Sushi Zanmai sini halal tapi tak ada logo halal sebab dia serve arak sekali. Kalau ragu-ragu jangan pergi okay. Pekerja dia ramai je melayu jadi kalau nak tau lebih lanjut korang tanya je diaorang tu. Kalau I memang tanya je semua benda lantak sana sebab nak makan kan haha. Tapi bukan I yang tanya, Aiman yang tolong tanya.




Honey + lemon tea kot Aiman punya air. I punya green tea biasa. Green tea lagi padahal kerja pagi tu dah habiskan sebotol green tea. Mungkin I patut share lepasni apa kebaikan green tea hahaha. Gigih disiplin kan diri sendiri minum green tea setiap hari. Senang sikit nak membuang. Kalau order green tea boleh pilih sejuk atau panas dan free refill. Jimat dah kat situ free refill kan tapi bukan semuaorang boleh telan green tea ni. Okay sambung cerita makanan. Untuk sushi pulak banyak pilihan sushi kat sini. Boleh pilih yang terus set atau ala carte.


Kiteorang pilih dedua. Untuk ala carte pilih sushi yang teringin je. Set pulak time tu ada promo apa entah sushi set yang lobster punya. Boleh tahan harga dia rasa pun sedap. Tapi set tu tak complete, avocado yang patut ada dalam tu dah habis jadi serve macam tu jela hahaha tapi still bagi I boleh tahan sedap. 


Selain sushi kiteorang order jugak chicken curry with rice. Terpengaruh sebelum ni tengok runningman makan menu ni tapi diaorang bukan guna ayam la kan hahaha. Rasa nasi dengan kari ayam dia pun sedap. Kari jenis pekat tu dengan potongan ayam. Nadi diaorang pun lain sikit jenis lembik. Portion boleh kongsi dua orang kalau order menu lain jugak hahaha. Memang banyak la nasi dia penat I dengan Aiman nak habiskan berdua tapi jangan membazir kena habiskan jugak. 








Sushi lobster.


Bagi I boleh tahan laa sushi Zanmai ni harga pun boleh tahan dan sushi dia tak ada la kecik cinonet sangat. Kenyang ! Kalau makan sushi zanmai kat komtar JBCC suasana kedai dia besar dan staff friendly kalau nak tanya apa dia jawab okay je. Lapar pulak I pagi-pagi taip entry makanan ni. Bai.


Sushi Zanmai

Assalamualaikum and hai.



Harini I nak lancarkan satu segmen untuk bahagian blog I iaitu bloglist tepi sidebar. I nak cari bloglist ! Tujuan utama nak cari bloglist senang sikit I nak blogwalking baca entry entry blog lain. Kalau nak tunggu I bukak blog orang yang I follow lambat sikit la, kalau dah siap ready kat sidebar senang sikit kan. Oleh itu I nak cari blog yang aktif dan selalu up entry kat blog boleh la I rajin sikit nak singgah. Segmen ni akan diadakan pada bulan ogos untuk bloglist bulan september. Jum tengok syarat nak join segmen yang memang senang sangat ni.


SYARAT 
1. Mestilah follow blog airahsyahirah.blogspot.com. Wajib tau
2. Follow instagram @airahbeautyhealth
3. Kalau nak join pastikan blog awak aktif sebab I nak singgah dan komen semua entry ! *gigih
4. Buat satu entry ' Segmen AIRAHSYAHIRAH.BLOGSPOT Cari Bloglist !' dan paste banner dalam tu jangan lupa backlink sekali.
5. Kalau rajin komen sekali kenapa nak masuk bloglist I.
6. Komen entry penyertaan dalam komen box bawah entry ni.


Done ! Senang je kan syarat dia. Insha Allah kalau ramai penyertaan I bagi hadiah misteri sekali jadi ajak ramai-ramai join segmen kecil kecilan I okay hahaha. Antara kelebihan masuk dalam bloglist I, I memang akan singgah sambil tinggalkan jejak kat semua tempat yang boleh dalam blog korang tu.  Boleh jugak rapatkan silaturahim kenal antara rakan blogger kan. Jadi marilah semua orang join. Mari!!!!



( tarikh tutup 30 OGOS 2017 )

Segmen AIRAHSYAHIRAH.BLOGSPOT Cari Bloglist !

Assalamualaikum and hai




Dah lama sebenarnya teringin nak makan goreng pisang cheese. Dah lama sangat tak makan lagi-lagi memang peminat cheese lepastu combine goreng pisang panas dengan cheese teringat betul hahaha. Tapi kalau teringin pun belum tentu boleh terus dapat. Lagi lagi duduk jb ni I tak tau lagi kat mana yang boleh cari goreng pisang cheese yang sedap. Asyik tengok orang lain je post gambar goreng pisang cheese ni tsktsk.


Eh kejap goreng pisang ke pisang goreng?!!! Pisang goreng kan hahahah. Last makan pisang goreng cheese ni kat Perak. Kawasan perumahan I memang ada jual dan sedap tak kedekut cheese. Kedai tu pun kadang bukak kadang tak bukak ikut mood dia jee -.-


Lepas dah google sepuluh kali kedai/warung/tempat yang jual pisang goreng cheese dan bukak lepas waktu kerja, terus ajak Aiman pegi. Kebanyakkannya bukak sampai pukul 6 jee. I dah la balik kerja lambat nak hadap jem lagi memang makan angin jela. Petang lepas balik kerja terus waze KOPI KEJU ni. Terletak di rumah kedai yang ada di kawasan perumahan. Kawasan perumahan tu memang meriah gila banyak sangat kedai makan best-best. Kebanyakkan nya semua kedai makan je memang kenyang orang yang duduk kawasan tu hahaha.




Alamat : No 34 Jalan Nibong 17, Taman Daya 81100 Johor bahru.


Ramai jugak yang I baca recommend kedai ni kalau nak makan pisang goreng cheese. Menu dia pun banyak pilihan pisang goreng cheese dengan macam-macam topping. Tema kedai pulak ala-ala hipster dengan perabot kayu macam dalam gambar. Cantik. Kedai tak luas sangat meja pun dalam 2 ke 3 je haha kecik je. Selain pisang goreng ada jugak pelbagai jenis kopi, air cup besar tu.


Mocha.

Pisang goreng cheese dengan caramel.


Atas ni je yang I baru cuba. Pisang goreng dia boleh tahan banyak dan harga berbaloi. I tak ingat berapa harga tapi sedapppppp so tak rugi pun nak cuba. Masa I datang pun sambil makan tu ramai jugak pelanggan yang singgah beli pisang goreng diaorang. Pisang goreng rangup dan topping tak kedekut. Kalau nak cari pisang goreng cheese area johor bahru boleh la singgah kopi keju ni. Alamat ada kat atas. 


Kopi Keju Cafe

Assalamualaikum and hai.



Sebelum ni heboh di media social mengenai event durian yang manghampakan peminat durian. Event tu I tak sure penganjur yang sama dengan event durian di JB atau tak. Tapi I memang dah plan dengan Aiman nak pergi event durian yang diadakan di Angsana Mall JB. Memang excited la nak makan durian kat situ sebab dengar cerita murah la konon nya dan durian banyak. Tengok poster, banner, banting promote event tu pun kemain lagi. Bila dah sampai tarikh dia tuptup menghampakan.


Aiman la baca kat facebook yang event tu tak best, durian sikit, booth durian pun dua, tiga khemah je dan mahal nak mampus harga duriannya. Kiteorang memang tak pergi la dah baca bad reviews macam tu. Kawan Aiman pun banyak bagitau tak best semua dan jangan pergi. Jadi memang tak pergi. Tengok dari jauh sambil krikkrik je hihi.


Tapi sebab dah mengidam durian, mesti la cari jugak port durian lain tak lain tak bukan di Pandan. Boleh baca entry di SINI kali pertama I makan durian kat Pandan ni. Bila makan berdua je dengan I confirm la puas sebab I tak makan durian banyak. I makan satu ulas/ketul tu pun dah cukup. Jadi pilih la durian musang king sebab tak pernah lagi makan durian mahal ni. RM75++ sebijik. Aiman makan paling banyak lepastu balik rumah dah rasa semacam hahahaa.


Durian musang king dia sedap dan memang isi banyak. Isi dia pun tebal gila. Macam biasa la bukan perfect sangat pun ada jugak dua tiga ulas yang isi dia macam kering sikit. Tapi sedap.


Kalau makan kat sini memang banyak pilihan gerai durian, dalam 4,5 khemah jual durian jadi senang la nak pilih mana lagi murah, mana nampak sedap, mana lagi bersih ikut la nak pilih makan. Pilihan durian pun banyak tapi buah buahan lain pun ada jugak. Masa kiteorang pergi ni pun banyak gila buah mata kucing geram je tengok tapi Aiman lupa nak belikan tsktsk Postponed dulu buah mata kucing. Tempat nak makan durian pun selesa ada meja, kerusi, air dan tempat cuci tangan. Yang tak selesanya sebab sebelah tu laluan kereta motor lalu nanti orang tengok-tengok lols.


Yang mana patah hati nak pergi event durian tapi durian pun tak ada boleh la singgah Pandan Uptown/Pasar Pandan ni. Banyak durian. Area johor ni pun banyak jugak Aiman cerita port durian tapi tak berkesempatan lagi nak pergi sebab jauh. Ulang sini jela kalau mengidam durian.
















Kisah Kendurian Yang Menyedihkan

Assalamualaikum and hai.



Masa untuk restock skincare adalah masa paling fav I sebab I dapat pergi shopping mall dan cuci mata haha. I paling susah nak buat keputusan nak pilih brand apa lepas dah habis skincare yang tengah guna sekarang. I memang kalau boleh nak cuba semua produk, nak tau kesan dia pada kulit I jadi I boleh buat review untuk blog kesayangan. I harap review produk I membantu korang yang singgah blog I la. Kalau tak membantu pun tinggalkan komen kt bawah jadi I boleh bantu okay.


Ikutkan I nak cuba dulu semua produk yang ada kat drugstore then baru cuba yang kat luar drugstore aka high end aka harga-iols-tak-mampu. Tapi macam mana entah haritu I plan nak cari toner sebab toner dah habis. Saja la masuk Laneige, dan Kiehl's. Aiman pulak cakap boleh pilih nanti dia belanja hahahahhaha Dah Aiman cakap macam tu memang lama la I kat dedua outlet ni. Sepatutnya nak beli toner sahaja, habis satu kedai punya produk I belek. BB cushion Laneige yang baru serius tergoda betul nak beli dan hampir hampir nak beli nasib baik nafsu I tak bergelora lagi kahkah.


Hampir hampir jugak tak jadi beli apa-apa sebab I nak cuba drugstore dulu tapi dah Aiman nak belanja jugak-jugak tak kan nak tolak ! Last last I masuk Khiel's sebab sebelum ni I memang tak pernah cuba apa-apa produk Khiel's. Produk Laneige pulak I dah pernah cuba. Boleh baca produk Laneige kat entry SINI, SINI dan SINI. Walaupun tak banyak tapi boleh la dari tak ada kannn..




I banyak jugak baca review mengenai produk Khiel's ni tapi tak plan lagi nak cuba apa-apa produk dia. I cuma baca review je. Kebanyakan review semua positif sebab jenama Khiel's ni memang dah lama ada kat pasaran dan memang dah stable. Jadi tak perlu nak risau sangat kalau produk dia ada kesan buruk ke apa. Cuma mungkin kesan dia sesuatu produk tu tak sesuai dengan kulit muka sendiri je. Tapi kalau tak cuba mana nak tau.


Bila dah masuk situ I belek je produk dia sambil tunggu pekerja yang free untuk I tanya produk. Ada lelaki sorang tu siap beli satu set produk Khiel's ni I macam jealousnyaaaaa nak beli satu set jugak tapi bila pekerja dia tolong kirakan untuk I berapa satu set dalam RM1000++. Seribu lebih ye itu pun set basic skincare jee matilanak kalau beli satu set, lepastu makan skincare je tak payah makan nasi dah.


Nanti pekerja kat situ akan guna kertas apa entah satu letak kat dahi dan satu lagi kat pipi untuk test kulit korang jenis apa. Kulit I bahagian pipi normal dan bahagian t-zone oily sikit. Itu pun I pergi lepas balik kerja dalam pukul 8 malam macam tu. Bayangkan dari pagi pergi kerja I pakai bb cushion je sampai ke petang tak ada touch up apa usik apa memang oily la nasib tak teruk sangat. Kalau teruk segan je dengan orang tu tak reti jaga kulit ke apa. hahaha 


Lepas dah tau jenis kulit dan apa masalahnya boleh la dia recommend produk yang sesuai untuk jenis kulit. Dia akan suggest produk dari cleanser, toner, eye cream, serum, moisturizer semua complete. Lepastu test satu-satu kat kulit lengan bahagian bawah yang putih tu. Dia cakap bahagian tu yang dekat sikit aka serupa sikit dengan kulit muka. Jadi nanti kalau nak test apa-apa produk boleh la patch test dulu kat lengan. I memang kalau boleh nak test dulu sebelum beli sebab ada skincare yang boleh bengkakkan muka I. Scary tau pakai skincare bangun pagi esok muka bengkak hahaha. Jadi penting test dulu sebelum beli.


Dah test kalau I rasa macam gatal atau merah I tak kan beli. Ada foundation yang I cuba kat watsons lepas dah calit kat tangan then sapu la. Tunggu kejap pergi tengok barang lain dulu sebab nak tunggu kesan dia pada kulit I last-last memang gatal pada kulit. Nasib tak beli. Itu makeup. Untuk produk Khiel's pulak lepas dah test then sembang pasal produk tanya itu ini tak ada pulak I rasa tangan I gatal ke apa which is goooood. Lepas sapu produk pun tangan lembut gila hahaha. 


I pilih untuk cuba toner sebab toner memang dah habis. Toner RM160 . Eye cream pulak I memang dah lama jugak stop eye cream. Eye cream dia RM135. Sebab dah beli mahal dapat la buat membership free. Kalau nak membership free RM300 ke atas tak silap kena beli produk. I dah lupa. Membership boleh kumpul points untuk tebus produk. Dia bagi jugak free sample untuk I dengan Aiman complete step skincare. I dah test kat Aiman memang dia suka, I je tak test lagi sample tu.



My First Kiehl's Products

Assalamualaikum and hai.




I dah lama teringin nak pergi salon dan memanjakan rambut sendiri. Rambut I memang tak tau la nak cakap macam mana gugur dia sabar je tengok rambut atas lantai. Tiap hari kena sapu tsktsk. Memang normal rambut gugur dalam 100 helai sehari tapi I rasa rambut I gugur sejuta helai sehari rasa nya hahaha. Nasib rambut jenis tebal tak risau sangat tetiba nampak kulit kepada botak. Rambut I bukan sahaja gugur tapi dengan pakej kering sekali. Memang sedih betul tengok rambut sendiri.


Sebelum ni memang I teringin jugak nak pergi salon Capello By Nina nak buat treatment kat sana. I memang follow Nina kat instagram sebab dia cantik hahaha kalau yang cantik I follow je. Salon Nina ni memang special untuk perempuan sahaja dan muslimah friendly. Tak payah risau nak bukak tudung ke nak berjalan ke sana ke sini tanpa tudung sebab lelaki memang tak dibenarkan masuk. Suami, boyfriend, kawan lelaki kalau nak hantar sampai pintu depan tu je lepastu tunggu la situ sampai kering.


Tapi kalau nak tunggu dekat kawasan tu banyak je restoran, cafe, butik nak cuci mata semua ada. Banyak tempat boleh jalan-jalan kat situ. Dan dekat dengan Angsana Mall Johor Bahru.


I nasib baik salon 10 minit je dari rumah jadi lepas Aiman hantarkan dia boleh balik rumah dan buat kerja lain. Tak payah nak menunggu bosan kat situ. I nasihatkan kalau nak datang salon ni buat appointment awal-awal. First time call untuk appointment pada hari yang sama I memang tak dapat buat treatment sebab dah penuh. Nasib baik call dulu sebelum datang kalau tak buat penat je. Second time call, I call awal 2,3 hari untuk set appointment jadi senang laa dah tau pukul berapa semua nak pilih masa sendiri yang free pun senang.


Untuk parking kat salon pulak, salon ni dekat rumah kedai jadi memang banyak la park bawah tu. Kalau ibu-ibu yang bawak anak-anak pun tak payah risau sebab dalam tu ada taman dan banyak mainan jadi kanak-kanak boleh main kat situ tanpa risau. Dari tempat duduk I buat treatment tu pun boleh nampak tempat main kanak-kanak jadi ibu-ibu boleh la sambil buat treatment sambil pantau anak-anak. Surau pun turut disediakan jadi tak payah risau nak buat treatment masa dah masuk waktu solat. Kalau treatment tak start lagi boleh terus solat dulu.


Dalam salon tu I tak sempat tangkap gambar sebab excited nak buat treatment hehe tapi memang susunan dia cantik, cermin, perabut semua cantik. Dan banyak bahagian-bahagian khas ikut jenis perkhidmatan yang kita nak kat situ. Boleh tengok gambar I yang atas tadi kalau nak tau perkhidmatan yang disediakan dan termasuk harga sekali. Nanti senang nak datang dah siap kira bajet hahaha.


Treatment yang I pilih ialah Selective Stimulate Hair Fall Treatment RM210. Lepas dah duduk kat meja nanti dia tengok kulit kepala. Kulit kepala I jenis sensitif dan I baru tau hahha. Patut la susah betul nak jumpa syampu yang sesuai dengan kepala ni haih. Dia tunjuk jugak bahagian kulit kepala I yang banyak rambut gugur. Lepas dah tunjuk semua, dan tau sebab dia boleh la mulakan treatment. Treatment dia termasuk syampu, mask dan tonic rambut. Masa treatment tu nanti dia terangkan laa apa fungsi produk yang digunakan. 


Orang yang buatkan treatment kat I sangat friendly. Kalau nak tanya apa apa boleh je tanya nanti dia jawab la. Pekerja kat salon ni memang semua friendly la. Lepas dah habis treatment memang rambut lembut gila dan wangi. Lepas dua tiga hari boleh la nampak rambut I kurang sikit gugur tapi treatment macam ni memang kena buat selalu la nak kurangkan rambut gugur dan sihatkan semula kulit kepala. Syampu girl tu pun nasihatkan datang sebulan sekali untuk buat rawatan dan bersihkan kulit kepala supaya senang pakai apa-apa produk rambut kesan dia cepat serap.


Untuk produk dia yang I dah tau harga, syampu rambut gugur RM80 dan tonic rambut untuk membantu rambut tumbuh RM35 sebotol kecik, sekotak pulak dalam RM200++. I beli tonic dia je sebab nak cuba kat rumah. Capello By Nina ni memang sediakan banyak perhidmatan untuk perempuan lagi-lagi yang mencari tempat untuk semua perempuan je yang ada dalam tu. Tak payah nak risau apa dah. I pun tak sabar nak cuba treatment lain. Kalau yang berminat nak datang Capello By Nina ni ada 3,4 cawangan jugak boleh singgah Instagram diaorang @capellobynina 


Kad untuk member pun ada, RM25 je tak silap I. Renew setiap dua tahun dan memang ada diskaun dan benefit la untuk member. Bulan birthday je dapat 30% diskaun. Lepastu kad member boleh guna kat semua cawangan dan boleh share dengan family dan kawan. Jimat. Siapa nak pinjam kad member I boleh roger okay.


Alamat : Capello By Nina, No 2-01 Jalan Padi Emas 1/2, Bandar Baru Uda, Johor Bahru.
 ( Berdekatan Angsana Mall Johor Bahru, Jakel )
No Tel : 07-2074400


My First Treatment @ Capello By Nina

Assalamualaikum and hai,




Apa khabar semuanya? Sihat? I tengah mengorbankan waktu berehat dan tidur untuk menaip entry ini. Rindu sangat dengan masa terluang untuk dihabiskan taip blog je bila free dulu-dulu. Sekarang dah busy baru laa cari waktu sesuai nak mencelah aktiviti update blog. I baru lepas pakai mask Lush of Magnaminty ni jadi sesuai la nak update entry. Review lebih fresh gitu hahaha. Mask ni tinggal dalam suku bekas ni je dah nak habis dan sedih sebab mask dia sumpah best.


Entry lepas I ada buat mini review kat SINI. Kalau nak baca tekan situ okay.


Mula-mula dapat barang I macam 'cemana nak guna semua bahasa jepun!' hahaha apa pun tak faham nasib baik nama produk tak dalam Jepun jugak. Baca kat website Lush baru tau macam mana nak guna semua kan. I pun ada tengok kat youtube cara pakai mask ni dengan tips sekali yang diaorang bagi. Kenapa nak pakai mask pun tengok youtube hahaha sebab first time pakai I tak campur air langsung. Mask tu macam kering dan tak nak melekat kat kulit I. Bila dah tengok youtube baru tau. Rasa macam asdfghjkl excited sangat nak pakai sampai itu pun tak tau zzzz.....


Kalau nak tau Lush of Magnaminty ni memang famous dan antara produk Lush yang paling hot. Ikutkan dia tulis mask untuk muka dan badan tapi I guna untuk muka sahaja. Tak pernah lagi guna untuk badan. Tangan je pernah. Lepas pakai mask, ambil sikit then scrub kat tangan pulak. Pada I, I guna mask ni 2 in 1. Mask and scrub. 


Mask ni ada biji biji halus yang boleh jadikan sebagai scrub jugak. Bahan dalam dia ada Kaolin Clay jadi kena hati-hati sikit jangan kering macam tegang muka baru nak basuh. Agak-agak macam dah nak kering terus boleh basuh dah. Clay mask boleh buat kulit kering kalau lama sangat biar. Peppermint Oil yang membantu bersihkan pori jadi kulit rasa lebih bersih. Yang membantu untuk scrub ataupun exfoliate pulak adalah Abuki Beans. Abuki beans ni sejenis kekacang nanti boleh google tengok rupa dia. 


Biji scrub dari Abuki Beans tu tak sakitkan kulit langsung means tak ada laa tinggalkan rasa pedih pada kulit. Rasa lembut je lepas scrub kat muka sebab scrub kan membantu buang kulit kasar, kulit kering, kulit mati. Bahan mask ni jugak ada vanila yang membantu mengurangkan kemerahan pada kulit. Kulit I memang ada redness pada bahagian hidung dan pipi. Dan ada jugak honey yang berfungsi untuk melembapkan kulit. Kalau tengok bahan dia semua yang best dan fungsi sesuatu bahan tu pun best jugak.




Gambar atas ni rupa macam mana mask tersebut. Gambar kiri I tak letak air pun. Dia susah nak lekat kat kulit dan susah nak ratakan kalau tak campur sekali air. Gambar kanan pulak I dah letak sikit air. Cara nak pakai pulak yang disarankan oleh website Lush, pakai mask pada kulit, tunggu sehingga 15 minit then basuh dengan air suam sambil basuh sambil urut. Bau mask ni macam mint dan pakai pun rasa selesa je sebab mint tu. Rasa sejuk lepas pakai mask duduk depan kipas. 


Cara I pakai pulak, I campur sikit air bagi senang nak pakai dan ratakan. Tunggu sampai mask separuh kering yang bertukar warna macam kelabu hijau sikit tanda dah kering. I tak tunggu sampai semua bahagian kering sebab risau nanti kulit kering. Lepastu masa nak cuci letak sikit air kat muka nak basahkan semula mask kemudian urut perlahan untuk scrub kulit pulak. Dah settle boleh cuci macam biasa. I pakai seminggu dua tiga kali ikut mood haha. Nak ambil produk ni dari bekas dia I guna sudu kecik sebab tak nak guna tangan je. Tangan bukan nya bersih sangat pun. jadi I nasihatkan cari sudu kecik kalau nak ambil mask ni. Sudu coeslow kfc, sudu ice cream br.


Kesan dia pada kulit I, kulit memang rasa lembut dan bersih sebab scrub yang tonyoh tadi tuuu. Clay mask jugak bersihkan pori pori memang lepas cuci rasa segar la kulit. Lepastu pakai toner memang boleh la nak perasan kulit flawless kejap. I perasan jugak lepas pakai mask ni redness I kurang. Tak ada la terus hilang, kurang je. I memang cari produk nak hilangkan redness ni sebab tak suka betul nampak merah merah macam ruam pun ada zzz...


Overall mask ni memang best. Banyak manfaat dan tak ada apa yang I tak suka. Bau dia pun best. Kesan lepas pakai lagi la best. Kat bawah ni I link kan tempat yang korang boleh cari mask ni. Kat igshop pun banyak jugak kena pandai cari je.



IgShop 
Lushxkualalumpur
lushxmalaysia
thelushious
lushbyziesha



Lush Mask Of Magnaminty Review

Assalamualaikum and hai




Dah lama jugak rasanya tak menaip entry baru dalam blog kesayangan semenjak sibuk bekerja ni. Balik kerja dah penat nak menghadap laptop dan banyak benda lain lagi nak buat sampai blog pun dah terabai. Gambar dah banyak simpan nak update entry baru, produk review baru tapi nan hadoooo busy plus penat je memanjang. Hujung minggu ni gagahkan jugak kumpul taip entry bebanyak hehe.


Jadi harini nak update satu produk review yang memang dah lama tunggu turn nak update. First essence yang masuk dalam skincare routine I. I beli Missha First Treatment Essence ni masa last sem tak silap tahun lepas, masa tengah belajar lagi huhu. Sekarang baru habis. I memang suka buat review produk bila produk dah nak habis ataupun memang dah habis. Baru la review lebih telus gituuu. Ni baru pakai sekali dua cemana nak up review kesan pun nampak tak nampak je.


I beli produk ni kat Hermo. Kalau tak tau Hermo tu apa boleh baca entry I dekat SINI dan boleh dapat Free Voucher RM15 jugak tau. 


Produk : Missha The First Treatment Essence Intensive
Content : 150ml
Effect : moisturizing, radiance
Made in : Korea
Harga Hermo.my : RM148 (lepas less, retail RM198)
Harga Althea.kr : RM135




Macam yang I cakap tadi Missha FTE adalah essence pertama I yang I pakai sejak tau kebaikan essence dalam skincare routine. Harga boleh tahan mahal tapi nasib baik la bertahan lama kot tahun ni pun dah nak habis. Dalam 9 bulan jugak la bertahan. Packaging botol dalam botol jenis gelas. Tak pernah lagi jatuh so I tak tau tahap ketahanan gelas tersebut hahaha nanti dah habis boleh la I campak-campak nak tengok tahan ke tak. Tapi gelas botol dia memang tebal. Packaging kotak pun cantik warna silver sama dengan penutup botol. I first time dapat barang ni memang excited gila. Baca banyak review semua cakap best dan kalau nak tau Missha FTE ni dupe kepada SK II Facial Treatment essence. Tapi I tak tau betul ke tak sebab tak pernah cuba lagi SK II matilanak nak membeli produk mahal macam tu.


Okay apa sebenarnya fungsi essence ni? Bagi I dia macam bagi lagi satu layer pada kulit untuk lebih hydration, bagi extra kelembapan. I memang suka bab-bab bagi kulit lagi lembut, lembap ni. Kalau kulit lembap, kulit akan nampak lebih sihat, nampak glow dan anjal. Kalau kulit kering memang nampak kulit sakit la. Sejak I kerja dalam aircond ni memang petang je kulit dah nampak kesan kering dia sebab malas nak pakai moisturizer semula lepas solat hahaha. Lepastu stress tengok kulit sendiri -.-


Missha FTE claim to recover rhythm and to make radiant and healthy skin by raising skin moisture and radiance level. Bahan utama dalam essence ni mengandungi 80% fermented yeast extract yang mampu bagi banyak kesan kebaikan kepada kulit. Sebab bahan utama ni la Missha FTE claim boleh soothing smoothing, balancing sebum level, moisturizing, improving skin tone, firming, wrinkle repair and boosting for skin. Banyak gila kan apa essence ni boleh buat. Memang kalau baca review produk ni daboom sangat sebab tu excited nak cuba.


Missha FTE jugak ada complete clinical testing dan against animal testing. 




Missha FTE ni jenis cecair yang tak pekat. Memang cair so masa tuang kena hati-hati nanti terlebih tuang la pulak. Guna cukup untuk kulit je. Bau dia bau macam apa ye nak cakap...... tapai (?) hahahhah I rasa macam bau tapai tapi tak kuat sangat pun. Bau dia tak menggangu hidung tapi mungkin busuk pada sesetengah orang. Pada I okay je nanti hilang jugak bau tu tak stay lama pun. Sebab dia jenis cecair tak payah risau melekit ke apa sebab memang tak melekit dan cepat serap pada kulit. Kesan pun cepat jugak. 


Kesan dia pada kulit I pulak, kulit nampak lebih sihat sebab fungsi dia yang beri kelembapan pada kulit. Kulit cerah tu pulak I tak pasti sebab kulit I tak ada berbelak ke apa nak test rasa macam biasa je cuma lepas pakai essence ni boleh la fefeling kulit gebu. Essence ni jugak bantu kulit I kurangkan kemerahan pada kulit yang I tak tau sebab apa. Essence ni jugak bagi glow yang nampak sihat kalau pakai sebelum pakai makeup ke bb cushion ke memang nampak cantik sebab kulit dah cukup minuman dan makanan hahaha. Untuk liang roma pulak I rasa membantu jugak. Susah nak tengok kesan sebab liang roma I tak besar sangat. Tapi lepas cuci muka dan pakai essence ni kulit rasa lebih lembap, glow yang sihat dan cerah (?).


Cara nak pakai pulak yang tertulis kat kotak, lepas cuci muka, pakai essence ni, eye cream, lotion and cream. Letakkan cecair yang secukupnya pada cotton puff dan sapu pada kulit. Cara I pakai pulak dulu I pakai guna cotton puff jugak, sekarang guna tangan jeeeee sebab nak lagi rasa pada kulit hahaha. Lepas cuci muka I pakai toner, essence Missha FTE ni, eye cream, serum, moisturizer, done.


Tak silap I yang I punya ni Missha FTE yang dah upgrade, jenis yang baru, bukan yang lama. Yang lama tak sure masih ada dalam pasaran ke tak. Kalau korang pernah try essence ni atau ada komen boleh tinggalkan kat komen box tau I suka baca semua komen lagi-lagi pasal beauty produk. Lepas habis essence ni mungkin I tak beli dah sebab nak cuba essence lain pulak. Umur 25 tahun nanti mungkin I kembali semula kepada Missha FTE hehehe.




MISSHA FTE Review

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.