Assalamualaikum and hai.



Yeay akhirnya berkesempatan jugak nak buat slot product empties kat blog sendiri hahaha Itu pun berapa produk je cehhh. Cukup la dari tak ada. Gigih jugak I tunggu balik raya haritu nak bawak semua benda ni ke jb. Jadi ini jela produk yang berjaya I habiskan buat masa sekarang walaupun sebenarnya ada lagi produk lain tapi next entry la baru cerita.


1. Nivea Skin Delight 

I ada buat review mengenai losyen ni masa awal-awal kemunculan dia. Memang excited nak cuba sebab tengok botol lawa dan bahan utama dia best. Ada dua jenis ke tiga jenis tak silap I tapi I beli dua bau je iaitu lavender dan rose. I rasa ada dua jenis bau jelaaa.. hahaha. I guna yang glowing rose dan relaxing lavender tu I bagi Aiman tapi sampai sekarang dia punya tak habis-habis. I yang gigih tolong habiskan sekarang. Kalau I beli losyen confirm kejap je habis sebab memang suka lepas mandi, keringkan badan dan sapu losyen. Bangun tidur mesti kulit rasa lembut.


Lagi-lagi kalau guna losyen Nivea sebab confirm kulit rasa lembut dan bau wangi. Sebelum kahwin ritu I memang rajin la sapu losyen, berus badan semua ni sebab nak kahwin kannnn.. Lepas kawin tettt kurang sikit tahap kerajinan tu. Bila dah start kerja lagi la busy dan penat nak layan badan pun malas dah. Kalau nak baca review Nivea Skin Delight I di entry lepas boleh singgah SINI okay.


2. Vaseline Healthy White Perfect 10

Lagi sekali lotion. Sampai dua botol I letak dalam gambar haha Nampak tak betapa I suka pakai losyen. Ada lagi tiga botol losyen I nak kena habiskan kat rumah ni. I beli losyen ni dengan harapan nampak cerah sikit di kawasan-kawasan yang gelap. Boleh la nampak jugak la cerah bila dah pakai losyen. Kulit pun nampak lebih sihat. I suka losyen Vaseline jugak. Memang fav I jenama Nivea dan Vaseline. Dedua ni boleh buat kulit lembut dan nampak sihat.


Vaseline Healthy White Perfect 10 ni membantu banyak masalah kulit seperti tona tidak sekata, kulit kusam, kedutan pada kulit dan macam-macam lagi. Yang paling penting ada anti aging. Nak beli pun senang sebab semua tempat ada haha. Losyen ni tak melekit sangat tapi bagi I, I tak kisah losyen tu melekit ke tak yang penting bagi kesan best kat kulit I. Kalau over melekit boleh pakai sebelum tidur jadi tak ada la rasa terseksa ke rimas ke. Untuk losyen ni I tak ada buat review lagi tapi nak keee....?


3. Biore Perfect Cleasing Water

Makeup remover pertama I. Baru sekarang nak habis padahal dah lama beli hahaha. Disebabkan jarang makeup jadi jimat la makeup remover ni guna sekali sekala itupun siap kongsi dengan adik-adik I. Bagi I makeup remover ni okay la membantu tanggalkan waterproof maskara, eyeliner. Tapi perlukan lebih tenaga sikit nak cuci dia. Kalau nak tanggalkan makeup bahagian mata pulak serius pedih mata iols. Azab sikit nak tanggalkan makeup bahagian mata sebab cecair dia pedihkan mata I.


Itu jela yang buat I taknak beli lagi dah. Cuba yang lain pulak. Tapi cleansing water ni membantu melembapkan dan mencerahkan kulit. Alcohol free, oil free fragrance free which is good for skin but not for me. I tak berapa suka dengan produk ni. Nak I buat review penuh mengenai produk ni boleh tinggalkan komen kat bawah okay.


4. Dr Morita HA Essence Watery Cream

Current fav moisturizer I. Sekarang dah bekas kedua haha. Ikutkan nak cuba moisturizer lain tapi ada makcik ni nak jual moisturizer ni sebab tak sesuai dengan kulit. Kalau nak beli apa-apa produk lebih baik pilih yang trial pek kecil tu ataupun cuba orang lain punya. Nak tau kesan dia pada kulit sendiri sebab mungkin bagus untuk kulit orang lain tapi tak semestinya bagus untuk kulit awak. Kalau I pun produk tu tak tahan untuk kulit I, I bagi orang lain je hahaha sebab sesetengah produk tak ada pek kecil kan susah jugak. I ada buat review mengenai moisturizer ni di SINI. Boleh baca untuk maklumat lebih lanjut.

Kenapa I suka moisturizer ni? Pertama sebab kesan kelembapan moisturizer ni beri kepada kulit I, kulit nampak sihat dan ada kesan dewy dan glowing. Kalau pakai moisturizer ni sebelum pakai any foundation atau bb cream, confirm makeup nampak lebih cantik dan smooth. Itu pada I, pada orang lain tak tau pulak. I je kot yang suka tengok kulit sendiri hahaha. Harga dia pun tak mahal sangat untuk kuantiti yang banyak. I bertahan dalam 2 bulan++ kot. I memang kalau boleh taknak skip moisturizer langsung. Sejak duduk dalam aircond ni dry patch pada kulit sering menghantuii....



5. Palmer's Cocoa Butter Formula Skin Therapy Oil

I ingat I ada buat review oil ni di entry lain tapi rupanya tak. I pakai oil ni sebelum nak kahwin haritu dengan harapan semua kesan buruk pada kulit lenyap terus dari muka bumi. Yes berjaya. Kesan dia memang best. I try pakai sebotol je dan setiap hari sapu. Nampak la kesan dia pada kulit. I ada selulit sebab gemok, selulit pun berkurang. Kulit nampak lebih okay dan nampak lebih sedap mata memandang lol. Lagi sekali lepas kahwin terus malas nak sapu oil losyen benda ni semua haih. Patut lepas kahwin lagi la rajin !


I sapu pada kulit badan je. Muka tak pernah cuba pulak tapi bila baca review ada jugak yang sapu pada kulit muka dan okay, bagi kesan jugak. Apa-apa pun kena test pada kulit sendiri dulu baru tau kesan dia. Oil ni ada vitamin E, membantu kulit berparut, stretch mark, kulit kering, tona kulit dan anti aging. Memang bermanfaat untuk kulit. Harga dia pun tak silap I boleh tahan la tak murah sangat.


6. Soap & Glory Breakfast Scrub.

I nak buat full review produk ni tapi tak sempat dah habis hahahaha. I beli ni pun sebelum kahwin haritu. Nampak tak betapa menjaga kulit sebelum kahwin huhuhu. Lepas dah scrub, sapu pulak Palmer's therapy oil confirm kulit lembut asdfghjkl geram dengan kulit sendiri. Lepas scrub seeloknya sapu la apa-apa yang boleh memberi kelembapan pada kulit. Sebab dah tanggalkan kulit mati dengan bersungguh-sungguh jadi belai la pulak dengan losyen dan oil.


Bau scrub ni wangi dan biji-biji dia tak terlalu kasar sampai rosakkan kulit. Just nice. Memang lepas scrub kulit rasa lembut je. Bahan dalam scrub ni pun ada oat, shea butter, gula. Bau dia pun macam manis maple pernah tak makan pankek, bau dia macam sos pankek ala-ala madu semua tu hahaha. Packaging dia pun comel sebab warna pink tu yang I cuba kalau bukan warna pink lambat sikit I nak cuba. Patut beli lagi sebekas.


7. Bio Essence Hydra Tri Action

Toner yang I paling suka kesan kelembapan pada kulit I. Boleh nampak tau lepas pakai toner ni kulit nampak sihat dan lembap. I suka produk yang boleh nampak kesan dia serta merta bila pakai hahaha. Nama toner ni pun hydra tri action aqua refreshing toner memang nama pun hydra patut melembapkan. Nanti I update review penuh toner ni okay.


Itu je produk yang I sempat masukkan dalam product empties kali ini. Ceh kali ini entah ada ke tak kali kedua, ketiga hahaha. Kalau ada apa-apa soalan boleh la tanya di komen box sebab I suka jawab soalan pasal produk ni walaupun bukan tau sangat hahaah. Okay bye.

Product Empties

Assalamualaikum and hai.




Dah tengok movie Spiderman dengan pelakon Peter Parker yang baru? Pada I rasa pelik sikit sebab muka Peter yang lain. Tapi sebelum ni pun dah dua kali jugak kan Peter Parker bertukar wajah. Jadi Spider Man kali ini mengisahkan watak Peter Parker yang lebih muda dan masih bersekolah. Costume dia pun alahai kelakar je tengok, costume yang awal-awal sebelum dapat costume power dari Tony Stark.


Jadi Peter ni masih bersekolah dan memang sekolah omputeh ni banyak event, party semua kan antaranya homecoming. Ikutkan I serius bosannnnnnnnnnnnn sangat dengan movie ni. Tak menepati apa yang I nak. Bosan dia tahap I rasa nak keluar wayang je malas nak tengok dah. Bagi I tajuk homecoming tu pun sikit je disentuh. Masa dia nak ajak Liz pergi Homecoming ni hahaha Masa homecoming tu jugak klimaks cerita ni bila spiderman sedar dia kena selamatkan...... tet. Tak nak jadi spoiler tapi mesti ramai dah tengok Spiderman ni kan.


Aunt May dalam movie ni cantik. Tak tua sangat dan tak muda sangat, lakonan Marisa Tomei. Bagi I jalan cerita kali ni lebih relax, dan fun la. Tak guna otak sangat nak faham jalan cerita dia, itu yang buat I bosan kot. Siapa enjoy tengok Spider Man Homecoming ni bagi review korang sikit kat komen box I.


I tak ada benda nak komen lagi kot sebab bagi I cerita ni too light.....


Tapi yang best dapat air dan popcorn percuma sempena tayangan Spiderman ni di TGV. Jimat duit iols.



Movie Review : SpiderMan Homecoming

Assalamualaikum and hai.





Dah baca first entry KFry Urban Korea kat SINI? Kali kedua I datang sini sebab teringin nak makan ayam lagi. Asyik teringat je ayam korean ni haha sebab serius sedap. Kalau nak tau alamat dan landmark KFry ni boleh singgah entry I yang sebelum ni okay.


Jadi kali kedua ni menu kiteorang pilih yang lain la pulak. Tapi I tak ingat apa nama menu ni tsktsk. Ayam jenis yang tak ada cheese macam ritu tapi pedas dan yummy. Order jugak kimchi ramen seafood kot tak silap I. Ada sotong, lepastu kupang kut yang bercengkerang tu hahahha. Ramen ni pun sedap. Fav Aiman kimchi ramen ni sebab rasa dia boleh diterima tekak. Habis jugak la kiteorang berdua makan ramen. Ayam je memang plan tak nak habiskan sebab lepas ni nak makan patbingsu pulak.


Ayam dia boleh dikatakan portion banyak ! I ingat tak cukup untuk kiteorang berdua last-last tengok banyak jugak. Memang boleh makan tiga orang macam ayam cheese entry lepas. Patbingsu pulak order perasa mango. Yang ni pun sedap ! Layer ice shaved tu dengan mango punya paste/sos hahaha Mango dalam tu pun besar dan puas hati. Gambar kurang memuaskan sebab duduk meja lampu romantik punya.



Mango patbingsu.


Ayam.

I serius tak ingat apa nama ayam ni, harga pun tak ingat. Nak cari resit dalam handbag pun tahun depan baru jumpa agaknya haha. Ayam ni memang sedap rasa pedas, manis. Sos dia pun pekat lepastu tak ada rasa pelik ke apa. Ayam lembut dan dalam dia semua masak. Paling tak suka order ayam kat mana-mana restoran lepastu dapat ayam tak masak sampai dalam. Sabar jela. Portion ayam ni pun banyak I makan 4 ketul pun dah kenyang.



Air macam biasa order barbican je satu boleh kongsi dua orang. Itupun penat nak habiskan. Nak habiskan patbingsu lagi, air lagi...... Kekeyangan. Siapa yang dah cuba makan kat sini? Rekomen sikit menu lain yang sedap.



Second Round KFry Urban Korea

Assalamualaikum and hai.




Cerita Syawal haritu, keluarga mertua I datang jb dari beraya di negeri sembilan. Kalau nak beraya di jb memang tak ada rumah siapa pun la nak datang sebab tak ada keluarga kat sini. Jadi i dengan Aiman plan nak bawak diaorang jalan jalan jela. I dengan Aiman memang dah rancang nak melawat zoo johor ni alang alang ada ramai ni boleh la singgah jalan sana. Hari raya melawat zoo hahaha.


I suka pergi zoo sebab seronok. Last pergi zoo pun dua tahun lepas kot Zoo Taiping. Kalau boleh nak melawat semua zoo kat Malaysia ni. Lokasi Zoo Negeri Johor lebih kurang 15 minit dari rumah I. Dekat sangat tak sempat panas lagi dah sampai. Lokasi ada dalam waze kalau nak datang waze jeeee...



Parking I tak pasti disediakan atau tak tapi kiteorang park tepi jalan je. Bahu jalan lebar dan banyak kereta lain park situ so park jela tepi jalan. Petak parking I tak nampak pulak. Tiket untuk masuk RM2 dewasa dan RM1 untuk kanak kanak. Sumpah murah ! Murah gila memang free je I nak ajak Aiman datang sini sebab tiket murah hahahah. Kalau yang nak cari aktiviti untuk bawak anak anak boleh la datang sini bajet tiket murah je. Bajet minyak, makan kena kira lain haha.


Disebabkan harga tiket murah I ingat kecik jela zoo nya. Ataupun tak banyak haiwan. Tak pun mesti boring. Hakikatnya zoo ni best ! Kalau bawak budak budak confirm diaorang excited. Haiwan banyak, kawasan luas, memang boleh meningkatkan perkembangan otak bebudak. Otak orang dewasa I tak sure berkembang ke tak... Mesti la berkembang kan.




Antara gambar haiwan yang masuk blog I. Ikutkan semua haiwan I tangkap gambar. Tapi banyak sangat la pulak nak tepek dalam blog ni. Haiwan ni pun ada yang boleh sentuh, yang dalam kandang dan yang berdinding. Kalau yang boleh sentuh tu memang seronok laaa.


Salahkan tudung sebab muka gemok gila haih.


Haiwan dan binatang lain.
Burung merak, nuri(?), kura kura, rusa, ostrich dan rusa(?)


Unta


Unta ni antara haiwan yang boleh dipegang dan boleh diberi makanan ! Excited nampak unta ni makan sayur. Kat situ ada jual sayur sebekas tu RM2 jadi boleh la bagi unta ni makan sayur. unta ni pun jinak relax je orang pegang. Tapi risau jugak tak ke terlebih bagi makan nanti sebab ramai gila yang beli sayur dan bagi makan.



Haiwan dan binatang lain yang I tak tau nama.



Aiman and fav animal.




Binatang yang ni pun boleh bagi makanan jugak. Kawasan ni lagi best sebab naik macam titi/ jambatan dan bagi makan dari atas. Serius dekat je dengan binatang ni risau pun ada jugak ramai ramai naik jambatan ni kang roboh naya je kena pijak dengan binatang. imaginasi I over betul. Binatang kat sini lagi banyak dan lagi ramai orang nak bagi makan.


Permainan.

Boat kayuh.

Antara aktiviti lain yang boleh buat bebudak boleh main permainan yang disediakan. Ada taman permainan dan permainan yang macam belon tu hahahahha I tak tau apa nama dia. Boat jenis kayuh ni pun ada dekat area tasik. Memang seronok tengok aktiviti diaorang dan tak bosan. Dalam ni ada jugak kedai jual macam macam benda seperti topi, makanan, kedai makan pun ada, air minuman dan cendol pun ada tauuu hahahah meriahhh.


Tapi yang tak bestnya bila tengok ada sampah dalam kandang, sangkar haiwan. Apa laa yang diaorang fikir bila buang sampah dalam tu. Tong sampah ada je kalau tak ada pun boleh je pegang kejap sampai jumpa tong sampah. Ingat yang pergi zoo ni yang sayangkan haiwan tapi perangainya lebih teruk kot dari haiwan dalam tu hahaha. Bayangkan sampah botol air, tin minuman dalam sangkar tempat buaya duduk. Mungkin diaorang baling sebab nak suruh buaya tu bergerak tapi whatttttttt..... 


Jaga la persekitaran dan buang sampah elok2. tak payah kot nak suruh binatang tu bergerak ke apa kalau dia nak gerak dia gerak laa =.= Kalau orang buang sampah merata rata kat rumah kita faham tak perasaan dia macam mana.....


Last, Aiman's fav serangga/haiwan/binatang yang ada dalam zoo ni.


Forest City.


Lepas dah penat jalan dalam zoo singgah Forest City pulak. View dia sumpah cantik macam dalam gambar kat atas ni. Dah dua kali datang I tak sempat lagi nak habiskan jalan jalan kat kawasan dia. Kawasan luas dan kalau port ootd tu bersepah. Paling suka datang sini. Kalau nak tengok gambar lain boleh tekan gambar I dengan Aiman dekat bawah ni sebab sebelum ni I ada buat entry pertama kali datang Forest City.




Zoo Negeri Johor

Assalamualaikum and hai.



Kalau mekdi ada menu ice cream baru je confirm excited nak cuba. Kali ni perasa salted caramel pulak. Memang berpusu pusu I tengok orang nak cuba ice cream perisa baru ni. I memang suka caramel kalau boleh semua jenis coffe, ice cream, kek nak perisa caramel. Tapi salted caramel ni mungkin sebab ada perkataan salted depan dia, bila rasa ice cream ni I tak suka. Rasa masin. hahahha serius tak suka tak pernah makan ice cream tak habis tapi kali ni I offer Aiman tolong habiskan.


Tak boleh nak telan sebab tak sedap. Masin ! Atas dia ada taburan macam nestum tu sedap tapi bila terlebih ambil salted caramel tu jadi macam eiii no no tak nak dah. Siapa yang dah pernah rasa dan suka dengan salted caramel mcdonald ni?




My first Boost Juice hahahah dah lama teringin nak rasa baru harini dapat merasa. I pilih perisa All Berry Bang sebab itu antara flavor yang popular. Campuran blueberry, strawberry, rapsberry, apple juice, strawberry yougurt. Sedap ! Lepas ni boleh la cuba perisa lain pulak.





Ini pulak ialah Pocky perisa mango. Memang I tak pernah nampak kat Malaysia. kalau ada jual mana mana tolong bagitau sebab sedap ! Bau mangga dia wangi gila. Kawan office I bagi sebab dia baru balik dari Thailand. Bila bukak pek dia satu office dapat bau hahahah ok itu tipu tapi bau dia memang kuat dan wangi. 




Mcflurry Salted Caramel + Boost + Pocky


Assalamualaikum and hai.




I memang dah lama teringin nak makan boat noodle. Banyak kali dah ajak Aiman pergi makan tapi tak pergi pergi lagi. I pernah makan sekali Boat Noodle  yang ada kat Aeon tu. Tapi dah ada kat jb ni apa kata cuba Amphawa Boat Noodle yang terletak di No 69, Jalan Sutera Tanjung 8/2, Taman Sutera Utama, Skudai. Boat Noodle ni dekat je dengan Sutera Mall. Kawasan bangunan kedai yang berdekatan dengan sutera mall. Jadi kalau tak dapat waze Amphawa Boat Noodle boleh la waze Sutera Mall.


Kalau waze senang je jumpa lagipun Amphawa Boat Noodle ni terletak di tepi jalan. Dari jalan besar dah boleh nampak tak payah nak mencari ke dalam. Parking pun banyak sebab memang kawasan bagunan kedai lagi lagi I datang lewat petang memang tak ramai orang la.





Deko dalam kedai ni sangat cantik dan tersusun. Tak ada bahagian dinding yang kosong langsung. Semua dihias dengan mural, gambar, kertas dinding dan lain lain hiasan. Suasana pun sangat selesa dan tak rasa sesak. Tengok la susunan bangku dan meja dia tak ada rapat sangat memang banyak kawasan yang luas. Tak ada la pelanggan nak jalan pun kena over berhati hati takut terlanggar meja orang. Air cond pun ada jadi memang sesuai la untuk setiap peringkat umur, nak datang lepak dengan kawan ke nak datang makan dengan family ke semua okay.


Pekerja pun sangat friendly kalau ada apa yang tak kena atau nak mintak apa apa boleh je panggil diaorang. Tak ada pun nak buat muka ke apa bila I dengan Aiman order sampai tiga kali hahaha. Cara nak order pula pelayan akan bagi menu dan kertas order. Tulis macam biasa dan panggil diaorang kalau dah settle pilih.




I order boat noodle la sebab memang teringin nak makan benda ni. Tiga mangkuk ni semua menu lain lain dan I pilih berdasarkan recommendation yang tertulis dalam menu. I serius lupa nak tangkap gambar menu jadi lupa apa nama menu ni ! Tapi tiga tiga best seller dan sedap ! Aiman pun suka sebab boat noodle sebelum ni dia tak suka sangat. Harga RM 1.90 kalau tak silap I. Murah dan portion tak ada la kedekut sangat.


Air pulak order yang best seller jugak. Thai milk tea dan coffee. Dedua sedap patut la best seller. Lepastu nampak pulak meja sebelah order green tea yang memang nampak sedap jugak so tambah air lagi satu. Sampai tiga air untuk dua orang tapi nasib baik habis sebab air dia sedap dan tak manis melampau rasa air gula je.


Green tea.




Tomyam Gung Seafood With Rice. Tomyam dia pun sedap. Rasa kaw tomyam tapi bukan rasa kaw yang buat tersedak tu hahaha Tomyam dia banyak isi ada sotong, udang, lala. Makan dengan nasi panas serius sedap. Lapar pulak I taip entry ni. Menu ni pun antara best seller dekat Amphawa Boat Noodle ni. I memang order semua yang best seller. Yang lain lain nanti baru try hahaha.




Lepas dah makan nasi separuh order pulak Pad Thai. Pad thai ni macam mee goreng yang ada telur , tofu, udang dan macam macam lagi la dalam tu I pun tak tau apa. Rasa dia pedas sikit sebab ada chili pepper tu dan masam sebab limau dan rasa dia campur campurrr... Sedap !  Ada kacang hancur tepi tu pun buat rasa jadi unik.


Ikutkan nak rasa jugak pulut mangga tapi dah kenyang sangat. Tengok mangga yang ada dalam fridge dia nampak sedap ! Lain kali jela cuba. Amphawa Boat Noodle no pork and no lard. Ada dua cawangan dan boleh la singgah instagram amphawaboatnoodle kalau nak tau maklumat lebih lanjut. Banyak jugak promosi dan potongan harga yang diaorang buat. Kena rajin tengok and alert je.


Amphawa Boat Noodle Johor Bahru

Assalamualaikum and hai




Setiap bulan Eugene's Grocery akan ada promotion untuk makan tengah hari dengan hanya RM20.00 setiap set. Satu set termasuk dengan sup percuma dan air minuman. Menu pulak terdiri daripada empat jenis. Jadi yang duduk area JB tu nak cari tempat lunch waktu kerja atau mungkin waktu meeting boleh la singgah di Eugene's Grocery di No16 Jalan Perang, Taman Pelangi Johor Bahru. Promosi pada hari isnin hingga jumaat dari 12 tengah hari sehingga 3 petang.


Walaupun Eugene's Grocery ada perkataan Grocery yang mungkin orang confius cafe ke jual barang dapur kan haha Tapi Eugene's Grocery ada kedua duanya ! Restoran dan barang dapur. Kalau nak beli daging ke, spaghetti, bahan makanan western, herbs boleh je singgah dan beli kat sini. Pilihan kek pun ada. Eugene's Grocery no pork and lard tapi daging yang dijual semua ada sijil halal. Apa apa yang tak pasti boleh je tanya kat pekerja situ.


Untuk maklumat lebih lanjut boleh tel 07 3311 353 dan facebook : Eugene's Grocery.




Soup of the day hari tu ialah brocolli soup ! Serius sedap sup ni wehhh. I memang suka gila brocolli tapi tak pernah pulak cuba nak jadikan sup. Selalu rebus macam tu je. Lepas ni boleh la cuba buat kat rumah. Rasa dia creamy yang tak muak. Bagi I serius tak muak dan I boleh habiskan dengan senang hati. Portion soup pun agak banyak. Confirm kenyang punya. Kalau tak sesuai dengan selera boleh request nak tambah blackpaper. Mungkin untuk bukan penggemar sayur tak boleh 'go' sangat dengan menu ni. Yang penting soup of the day adalah percuma !


Air pulak dapat segelas oren. Percuma jugak. Plain water pun boleh request kalau nak.




Pilihan I ialah Tortilla Roll With Spicy Chicken. Makan ni je pun dah cukup kenyang sebab ada tortilla dan ayam yang bagi protien. Dengan fries yang boleh tahan banyak dan fries dia sedap, rangup ! Roti yang ada sekali tu pun rangup, tak ada bahagian yang pahit over garing pun. Just nice. Salad dressing dia pun sedap. Memang menu ni I bagi empat bintang. Kenapa empat? Sos ayam dalam tortilla tu tak pedas pun.... I nak pedas. Jadi menu ni ada tortilla yang berisi ayam dan salad, fries, roti dan salad.




Baked Fagiolini With Beef Bacon In Cream Sauce. So yummmyyyy.. I memang penggemar benda benda cheesy with pasta macam ni. Sangat creamy. Siapa yang suka cheese, creamy, pasta boleh cuba menu ni. Rasa herbs memang cukup dan tak pedas. Tapi kena makan cepat cepat sementara masih panas kalau dah sejuk muak pulak. Dalam ni ada pasta dengan creamy sos dan ayam kot I tak ingat hahahhaha.



Menu ketiga ialah Slow Baked Stuffed Chicken Breast With Pepper And Cheese. Menu sihat sebab guna chicken breast lepastu tak ada sos yang menambah lemak. Sayur pun ada. Asparagus pun tersorok celah tu. Bagi I ayam ni serius sedap, paling sedap antara ke tiga tiga menu. Memang mengenyangkan. Yang suka makanan lebih sihat boleh la pilih menu ni. Ada ayam bahagian dada, brocolli, carrot, jagung, asparagus, roti dan lain lain. Tengok la penuh satu pinggan.



Menu ke empat pula ialah Croissant With Chicken Meatball And Lamb Bolognese. I tak rasa menu ni sebab tak order. Dari gambar menu dihidangkan roti croissant dengan meatball dan sayuran. Nampak menu yang menyihatkan dan mengenyangkan.


Menu lain pun ada juga di Eugene's Grocery ni cuma untuk promosi ada empat menu ini sahaja dan kekadang tukar tukar. Jadi kalau nak tau menu yang akan dihidangkan boleh la singgah terus ke Eugene's Grocery I dah bagi alamat, no tel kat atas tadi ataupun terus ke facebook Eugene's Grocery tengok apa diaorang update kat sana. Eugene's Grocery terkenal dengan hidangan daging dan makanan laut. Orang johor jangan lupa singgah okay.




Lunch Break at Eugene's Grocery

Assalamualaikum and hai.




Pertama kali pergi pasar... bukan pertama kali seumur hidup pergi pasar tau. I baru berkesempatan nak pergi pasar yang dekat dengan rumah. Kira first time la pergi pasar kat JB ni. I kerja dari isnin sampai sabtu, ahad pulak ambil kesempatan bangun lambat sikit jadi memang tak ada makna nya la nak pergi pasar pepagi buta. Selalu beli barang dapur dekat pasaraya je.


Tapi semalam Aiman request nak makan kupang. I pun ajak la pergi pasar sebab suka tengok barang kat pasar ni banyak pilihan, banyak kedai, banyak penjual dan boleh tawar menawar walaupun I tak pandai nak tawar menawar. Sebelum kahwin pun memang tak la nak ikut mama pergi pasar pepagi, lagi suka bangun lewat hahaha. Sekarang..... memang membuak perasaan nak pergi pasar sebab semua benda dah uruskan sendiri. Kalau boleh nak cari barang semua yang murah murah jee.


Lepas Aiman balik kerja pagi tu terus siap siap nak pergi pasar. Sebelum tu sempat singgah sarapan kat nasi kerabu tepi jalan. Ni kali kedua ke ketiga tak silap I makan sini. Memang ada waktu pagi je. Berdekatan dengan area K Mart Johor Bahru. Nasi kerabu dia memang sedap ! Kalau datang nak makan nasi kerabu je walaupun ada menu sarapan lain. Pilihan lauk pun banyak. Walaupun sedap, I makan sekali sekala je itu pun bila cuti baru dapat makan kalau tak pagi pagi dah kelam kabut nak siap pergi kerja.



Hujung minggu jela yang rajin nak masak beria sikit. Kalau hari biasa goreng ayam yang dah siap perap je haha.

Weekend Update : First Time Pergi Pasar.......

Assalamualaikum and hai.


Image result for transformers the last knight


Selasa lepas I berkesempatan nak tengok Transformers yang terbaru. Plan nak tengok dengan adik adik I tapi rupanya diaorang dah tengok dulu sebelum I balik. Ceh... Beria tunggu balik Perak dulu nak tengok dengan diaorang. Last bahagi dua, ayang anyah mama tengok cerita minion sebab diaorang tak tengok minion lagi. I, Aiman dan Amin tengok transformers. Boleh baca review Minions 3 kat SINI.


Transfomers kali ni ada kaitan jugak dengan siri transformers yang sebelum ni. Tapi bagi pendapat Aiman, dia rasa kalau tak tengok siri sebelum ni pun masih boleh faham jalan cerita dia haha. I rasa pun okay je boleh faham. Itu pun mungkin sebab I tanya Aiman yang mana I tak faham. Walaupun pun banyak bad review orang lain cakap susah nak faham laa, bosan la, jalan cerita slow laa tapi I bagi 4 bintang.


Mungkin sebab permulaan cerita mengenai transformers je. Transformers bergaduh dan tak dibenarkan berada di bumi. Masa tu Optimus Prime tengah mencari pencipta dia, lepastu dia kena macam virus jadi jahat. Si Quintessa yang cakap dia pencipta transformers yang bagi virus kepada Optimus prime untuk cari tongkat  yang mampu menghidupkan semula Cybertron.





Masa Optimus Prime datang ke bumi nak cari tongkat tersebut, dia bergaduh dengan Bumblebee. Optimus Prime dah dikuasai kuasa jahat. Sebelum ni Bumblebee hilang suara. Tapi bila bergaduh dengan optimus Prime dia tetiba boleh keluarkan suara dia semula itu yang buatkan optimus prime sedar apa yang dia dah buat. Harap faham la ye apa I cerita kalau tak faham kena tengok sendiri la ! Yang penting I enjoy !


Tongkat tu pulak kalau dah Quintessa jahat dapat untuk hidupkan semula cybertron, bumi akan musnah. Yang selamatkan dan membantu Optimus Prime untuk dapatkan semula tongkat tu ialah Viviane dan Cage Yager. Diaorang ni ada salahsilah keluarga dengan penjaga Transformers sebelum ni. Viviane pun adalah keturunan Merlin yang ada siri drama dalam tv tu. I tengok pun macam wawww wawwww. Kalau nak tau apa kaitan Transformers dengan Merlin kena tengok sendiri.


Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai Transformers boleh tengok sini https://en.wikipedia.org/wiki/Transformers:_The_Last_Knight , http://newcdn.tgv.com.my/movies/transformers-the-last-knight-HO00006575
Tengok trailer bawah ni okay



Movie Review : Transformers The Last Knight

Assalamualaikum and hai.





I nak sambung entry Movie Animation Park Studios haritu punya. Entry ni tak ada nak cerita apa pun haha nak kongsi gambar yang I dah edit tapi tak muat nak sumbat entry sebelum ni. I nak share jugak barang-barang yang patut dibawa, tips yang simple je. Kalau yang tak pernah baca lagi entry MAPS I boleh baca di SINI okay.


Disebabkan banyak lagi permainan dan tarikan di MAPS yang belum dibuka pada orang ramai, I bagi 3 bintang je okay. Casper punya tarikan pun tak bukak lagi. I suka sangat tengok kartun Casper tu dah lama tak tengok. Dah la comel. Dalam gambar kat atas di Fantasy Forest Zone. Kalau nak tangkap gambar ootd kat sini memang lawa sebab bangunan dia lawa-lawa dan colorful.



Photo card ni pulak photographer akan bagi bila dah settle tangkap gambar di pintu masuk MAPS. Nanti boleh pergi kat MAPS Snaps untuk tengok gambar korang dan pilih la nak beli ke tak. Harga untuk gambar biasa je dengan frame kertas tu RM40. Kalau sekali frame cantik sikit RM60. Ada jugak boleh buat gambar korang dalam magnet tak silap I. Tanya je orang kat kaunter tu. 


Bila guna kad macam ni senang sikit tak lama nak tunggu cari gambar korang. Orang yang datang dah la boleh tahan ramai. Pukul 12 tangkap gambar, pukul 4 petang baru nak claim. Gambar ni jugak boleh claim secara online. Tapi I tak sempat pulak nak tanya lebih-lebih claim secara online tu. Masa I nak ambil gambar tempat tu clear tak ramai orang so tak payah tunggu lama. Kalau ramai baru claim online.


Starship restaurant. 

Kapal tu sebenarnya tempat makan. I ingat apa la yang best sangat kemain besar lagi. Tapi alahai restoran je. k. Mata tak mampu nak bukak sebab panas litlit.

Tips kalau nak datang sini
- Sediakan cap dari rumah lagi-lagi untuk kanak-kanak. Bukan semua kawasan berbumbung. Kalau nak duduk dalam ni dari pagi sampai malam memang kena bawak cap sebab panas nanti demam pulak kan. Payung pun boleh jugak.
- Mini Fan. Kipas mini pun berguna jugak kalau duduk outdoor je. Kalau main permainan atau masuk tarikan indoor sejuk sikit la ada aircond. Tapi bebudak kan cepat rimas lagi yang baby kalau panas naik ruam nanti haa.
- Sunblock ! Kalau yang jaga kulit tu kena pakai sunblock ke sunscreen ke. Yang tak jaga kulit pun kena pakai jugak nanti dah meningkat usia habis kulit cepat kedut, naik jeragat haaa baru nak kelam kabut. 
- Kasut yang selesa. I pakai seliper je sebab I bawak heels dan seliper je balik Perak hahahahaha. So seliper jela yang ada pakai heels kang patah kaki jalan dalam tu tsktsk. Naik hyperspin pun kena tinggalkan kasut kat bawah kalau tak melayang dekat kepala siapa la seliper iols.
- Baju, seluar, shawl yang selesa. Memang kalau boleh pakaian semua kena selesa la. Kawasan luas nak berjalan, dengan cuaca tak menentu, pakai la pakaian serap peluh dan udara bebas keluar masuk.


Yang penting kena fikir untuk kesesuaian diri sendiri jugak. Nanti bad mood nak main permainan kalau tak selesa. Bag pun I bawak bag sandang belakang je itupun Aiman yang pakai. Bebas nak bergerak !


Aiman di tempat fav dia. Tak habis-habis kereta.


Gambar ni kat luar kawasan live action zone yang ada kereta drift tu.






Kedai/tarikan yang ada.



Kedai cenderamata memang berlambak kat setiap sudut hahaha. Setiap kedai ada barang yang berbeza. Rambang mata tengok kalau duit banyak memang I nak je beli semua. Cap ada tshirt, magnet, alat tulis dan macam-macam lagi. Kalau tak nak bawak cap atau payung boleh je beli kat sini.



Coral Kingdom. Tempat fav kanak-kanak sebab banyak sangat permainan. Dalam ketam boleh masuk, ada kapal besar, ada gelongsor memang seronok la main dalam ni. Ada aircond dan tempat duduk ibubapa menunggu pun luas. Puas bebudak nak berlari dalam ni.


Dalam MAPS ni ada disediakan stroller kalau ada ibubapa yang tak bawak stroller. Ada kawasan yang tak boleh bawak stroller sekali tapi boleh parking stroller kat tepi-tepi kawasan tu. Untuk wheelchair pun ada kawasan yang senang nak bawak wheelchair. Tapi I rasa semua kawasan sesuai nak bawak wheelchair, ada kemudahan. Toilet dia pun besar dan selesa.



Gambar kakak ipar I dan family dengan Gopal dan Fang. Anaqi tak nak join sebab takut kot dengan maskot ni hahaha. 

Port tangkap gambar dengan memang banyak.


Fav I 4D Boboiboy. 


Kalau nak baca lebih detail mengenai MAPS ni boleh singgah entry I yang sebelum ni atau klik SINI. I dah cerita banyak dalam tu. Kalau ada apa soalan pun boleh tinggal di komen box nanti I balas. Tak sabar nak tunggu lebih banyak permainan bukak kat MAPS. Kalau tengok mostly semua permainan dia best dan menakutkan. I memang tak naik la nak tangkap gambar je haha. Dah plan nak pergi Perak jangan lupa masukkan MAPS ni dalam plan korang okay.


 Boleh luangkan masa dengan keluarga kat sini sebab sesuai untuk semua peringkat umur. Permainan dan tarikan pun ada untuk semua peringkat umur. Insha Allah tak bosan ! Tempat menarik yang boleh anda lawati bila berkunjung ke Perak. Ehem kalau kampung halaman kat Perak lagi la balik kampung boleh singgah.

Movie Animation Park Studios Vol 2

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.