Assalamualaikum and hai.




Cerita Syawal haritu, keluarga mertua I datang jb dari beraya di negeri sembilan. Kalau nak beraya di jb memang tak ada rumah siapa pun la nak datang sebab tak ada keluarga kat sini. Jadi i dengan Aiman plan nak bawak diaorang jalan jalan jela. I dengan Aiman memang dah rancang nak melawat zoo johor ni alang alang ada ramai ni boleh la singgah jalan sana. Hari raya melawat zoo hahaha.


I suka pergi zoo sebab seronok. Last pergi zoo pun dua tahun lepas kot Zoo Taiping. Kalau boleh nak melawat semua zoo kat Malaysia ni. Lokasi Zoo Negeri Johor lebih kurang 15 minit dari rumah I. Dekat sangat tak sempat panas lagi dah sampai. Lokasi ada dalam waze kalau nak datang waze jeeee...



Parking I tak pasti disediakan atau tak tapi kiteorang park tepi jalan je. Bahu jalan lebar dan banyak kereta lain park situ so park jela tepi jalan. Petak parking I tak nampak pulak. Tiket untuk masuk RM2 dewasa dan RM1 untuk kanak kanak. Sumpah murah ! Murah gila memang free je I nak ajak Aiman datang sini sebab tiket murah hahahah. Kalau yang nak cari aktiviti untuk bawak anak anak boleh la datang sini bajet tiket murah je. Bajet minyak, makan kena kira lain haha.


Disebabkan harga tiket murah I ingat kecik jela zoo nya. Ataupun tak banyak haiwan. Tak pun mesti boring. Hakikatnya zoo ni best ! Kalau bawak budak budak confirm diaorang excited. Haiwan banyak, kawasan luas, memang boleh meningkatkan perkembangan otak bebudak. Otak orang dewasa I tak sure berkembang ke tak... Mesti la berkembang kan.




Antara gambar haiwan yang masuk blog I. Ikutkan semua haiwan I tangkap gambar. Tapi banyak sangat la pulak nak tepek dalam blog ni. Haiwan ni pun ada yang boleh sentuh, yang dalam kandang dan yang berdinding. Kalau yang boleh sentuh tu memang seronok laaa.


Salahkan tudung sebab muka gemok gila haih.


Haiwan dan binatang lain.
Burung merak, nuri(?), kura kura, rusa, ostrich dan rusa(?)


Unta


Unta ni antara haiwan yang boleh dipegang dan boleh diberi makanan ! Excited nampak unta ni makan sayur. Kat situ ada jual sayur sebekas tu RM2 jadi boleh la bagi unta ni makan sayur. unta ni pun jinak relax je orang pegang. Tapi risau jugak tak ke terlebih bagi makan nanti sebab ramai gila yang beli sayur dan bagi makan.



Haiwan dan binatang lain yang I tak tau nama.



Aiman and fav animal.




Binatang yang ni pun boleh bagi makanan jugak. Kawasan ni lagi best sebab naik macam titi/ jambatan dan bagi makan dari atas. Serius dekat je dengan binatang ni risau pun ada jugak ramai ramai naik jambatan ni kang roboh naya je kena pijak dengan binatang. imaginasi I over betul. Binatang kat sini lagi banyak dan lagi ramai orang nak bagi makan.


Permainan.

Boat kayuh.

Antara aktiviti lain yang boleh buat bebudak boleh main permainan yang disediakan. Ada taman permainan dan permainan yang macam belon tu hahahahha I tak tau apa nama dia. Boat jenis kayuh ni pun ada dekat area tasik. Memang seronok tengok aktiviti diaorang dan tak bosan. Dalam ni ada jugak kedai jual macam macam benda seperti topi, makanan, kedai makan pun ada, air minuman dan cendol pun ada tauuu hahahah meriahhh.


Tapi yang tak bestnya bila tengok ada sampah dalam kandang, sangkar haiwan. Apa laa yang diaorang fikir bila buang sampah dalam tu. Tong sampah ada je kalau tak ada pun boleh je pegang kejap sampai jumpa tong sampah. Ingat yang pergi zoo ni yang sayangkan haiwan tapi perangainya lebih teruk kot dari haiwan dalam tu hahaha. Bayangkan sampah botol air, tin minuman dalam sangkar tempat buaya duduk. Mungkin diaorang baling sebab nak suruh buaya tu bergerak tapi whatttttttt..... 


Jaga la persekitaran dan buang sampah elok2. tak payah kot nak suruh binatang tu bergerak ke apa kalau dia nak gerak dia gerak laa =.= Kalau orang buang sampah merata rata kat rumah kita faham tak perasaan dia macam mana.....


Last, Aiman's fav serangga/haiwan/binatang yang ada dalam zoo ni.


Forest City.


Lepas dah penat jalan dalam zoo singgah Forest City pulak. View dia sumpah cantik macam dalam gambar kat atas ni. Dah dua kali datang I tak sempat lagi nak habiskan jalan jalan kat kawasan dia. Kawasan luas dan kalau port ootd tu bersepah. Paling suka datang sini. Kalau nak tengok gambar lain boleh tekan gambar I dengan Aiman dekat bawah ni sebab sebelum ni I ada buat entry pertama kali datang Forest City.




Zoo Negeri Johor

Assalamualaikum and hai.



Kalau mekdi ada menu ice cream baru je confirm excited nak cuba. Kali ni perasa salted caramel pulak. Memang berpusu pusu I tengok orang nak cuba ice cream perisa baru ni. I memang suka caramel kalau boleh semua jenis coffe, ice cream, kek nak perisa caramel. Tapi salted caramel ni mungkin sebab ada perkataan salted depan dia, bila rasa ice cream ni I tak suka. Rasa masin. hahahha serius tak suka tak pernah makan ice cream tak habis tapi kali ni I offer Aiman tolong habiskan.


Tak boleh nak telan sebab tak sedap. Masin ! Atas dia ada taburan macam nestum tu sedap tapi bila terlebih ambil salted caramel tu jadi macam eiii no no tak nak dah. Siapa yang dah pernah rasa dan suka dengan salted caramel mcdonald ni?




My first Boost Juice hahahah dah lama teringin nak rasa baru harini dapat merasa. I pilih perisa All Berry Bang sebab itu antara flavor yang popular. Campuran blueberry, strawberry, rapsberry, apple juice, strawberry yougurt. Sedap ! Lepas ni boleh la cuba perisa lain pulak.





Ini pulak ialah Pocky perisa mango. Memang I tak pernah nampak kat Malaysia. kalau ada jual mana mana tolong bagitau sebab sedap ! Bau mangga dia wangi gila. Kawan office I bagi sebab dia baru balik dari Thailand. Bila bukak pek dia satu office dapat bau hahahah ok itu tipu tapi bau dia memang kuat dan wangi. 




Mcflurry Salted Caramel + Boost + Pocky


Assalamualaikum and hai.




I memang dah lama teringin nak makan boat noodle. Banyak kali dah ajak Aiman pergi makan tapi tak pergi pergi lagi. I pernah makan sekali Boat Noodle  yang ada kat Aeon tu. Tapi dah ada kat jb ni apa kata cuba Amphawa Boat Noodle yang terletak di No 69, Jalan Sutera Tanjung 8/2, Taman Sutera Utama, Skudai. Boat Noodle ni dekat je dengan Sutera Mall. Kawasan bangunan kedai yang berdekatan dengan sutera mall. Jadi kalau tak dapat waze Amphawa Boat Noodle boleh la waze Sutera Mall.


Kalau waze senang je jumpa lagipun Amphawa Boat Noodle ni terletak di tepi jalan. Dari jalan besar dah boleh nampak tak payah nak mencari ke dalam. Parking pun banyak sebab memang kawasan bagunan kedai lagi lagi I datang lewat petang memang tak ramai orang la.





Deko dalam kedai ni sangat cantik dan tersusun. Tak ada bahagian dinding yang kosong langsung. Semua dihias dengan mural, gambar, kertas dinding dan lain lain hiasan. Suasana pun sangat selesa dan tak rasa sesak. Tengok la susunan bangku dan meja dia tak ada rapat sangat memang banyak kawasan yang luas. Tak ada la pelanggan nak jalan pun kena over berhati hati takut terlanggar meja orang. Air cond pun ada jadi memang sesuai la untuk setiap peringkat umur, nak datang lepak dengan kawan ke nak datang makan dengan family ke semua okay.


Pekerja pun sangat friendly kalau ada apa yang tak kena atau nak mintak apa apa boleh je panggil diaorang. Tak ada pun nak buat muka ke apa bila I dengan Aiman order sampai tiga kali hahaha. Cara nak order pula pelayan akan bagi menu dan kertas order. Tulis macam biasa dan panggil diaorang kalau dah settle pilih.




I order boat noodle la sebab memang teringin nak makan benda ni. Tiga mangkuk ni semua menu lain lain dan I pilih berdasarkan recommendation yang tertulis dalam menu. I serius lupa nak tangkap gambar menu jadi lupa apa nama menu ni ! Tapi tiga tiga best seller dan sedap ! Aiman pun suka sebab boat noodle sebelum ni dia tak suka sangat. Harga RM 1.90 kalau tak silap I. Murah dan portion tak ada la kedekut sangat.


Air pulak order yang best seller jugak. Thai milk tea dan coffee. Dedua sedap patut la best seller. Lepastu nampak pulak meja sebelah order green tea yang memang nampak sedap jugak so tambah air lagi satu. Sampai tiga air untuk dua orang tapi nasib baik habis sebab air dia sedap dan tak manis melampau rasa air gula je.


Green tea.




Tomyam Gung Seafood With Rice. Tomyam dia pun sedap. Rasa kaw tomyam tapi bukan rasa kaw yang buat tersedak tu hahaha Tomyam dia banyak isi ada sotong, udang, lala. Makan dengan nasi panas serius sedap. Lapar pulak I taip entry ni. Menu ni pun antara best seller dekat Amphawa Boat Noodle ni. I memang order semua yang best seller. Yang lain lain nanti baru try hahaha.




Lepas dah makan nasi separuh order pulak Pad Thai. Pad thai ni macam mee goreng yang ada telur , tofu, udang dan macam macam lagi la dalam tu I pun tak tau apa. Rasa dia pedas sikit sebab ada chili pepper tu dan masam sebab limau dan rasa dia campur campurrr... Sedap !  Ada kacang hancur tepi tu pun buat rasa jadi unik.


Ikutkan nak rasa jugak pulut mangga tapi dah kenyang sangat. Tengok mangga yang ada dalam fridge dia nampak sedap ! Lain kali jela cuba. Amphawa Boat Noodle no pork and no lard. Ada dua cawangan dan boleh la singgah instagram amphawaboatnoodle kalau nak tau maklumat lebih lanjut. Banyak jugak promosi dan potongan harga yang diaorang buat. Kena rajin tengok and alert je.


Amphawa Boat Noodle Johor Bahru

Assalamualaikum and hai




Setiap bulan Eugene's Grocery akan ada promotion untuk makan tengah hari dengan hanya RM20.00 setiap set. Satu set termasuk dengan sup percuma dan air minuman. Menu pulak terdiri daripada empat jenis. Jadi yang duduk area JB tu nak cari tempat lunch waktu kerja atau mungkin waktu meeting boleh la singgah di Eugene's Grocery di No16 Jalan Perang, Taman Pelangi Johor Bahru. Promosi pada hari isnin hingga jumaat dari 12 tengah hari sehingga 3 petang.


Walaupun Eugene's Grocery ada perkataan Grocery yang mungkin orang confius cafe ke jual barang dapur kan haha Tapi Eugene's Grocery ada kedua duanya ! Restoran dan barang dapur. Kalau nak beli daging ke, spaghetti, bahan makanan western, herbs boleh je singgah dan beli kat sini. Pilihan kek pun ada. Eugene's Grocery no pork and lard tapi daging yang dijual semua ada sijil halal. Apa apa yang tak pasti boleh je tanya kat pekerja situ.


Untuk maklumat lebih lanjut boleh tel 07 3311 353 dan facebook : Eugene's Grocery.




Soup of the day hari tu ialah brocolli soup ! Serius sedap sup ni wehhh. I memang suka gila brocolli tapi tak pernah pulak cuba nak jadikan sup. Selalu rebus macam tu je. Lepas ni boleh la cuba buat kat rumah. Rasa dia creamy yang tak muak. Bagi I serius tak muak dan I boleh habiskan dengan senang hati. Portion soup pun agak banyak. Confirm kenyang punya. Kalau tak sesuai dengan selera boleh request nak tambah blackpaper. Mungkin untuk bukan penggemar sayur tak boleh 'go' sangat dengan menu ni. Yang penting soup of the day adalah percuma !


Air pulak dapat segelas oren. Percuma jugak. Plain water pun boleh request kalau nak.




Pilihan I ialah Tortilla Roll With Spicy Chicken. Makan ni je pun dah cukup kenyang sebab ada tortilla dan ayam yang bagi protien. Dengan fries yang boleh tahan banyak dan fries dia sedap, rangup ! Roti yang ada sekali tu pun rangup, tak ada bahagian yang pahit over garing pun. Just nice. Salad dressing dia pun sedap. Memang menu ni I bagi empat bintang. Kenapa empat? Sos ayam dalam tortilla tu tak pedas pun.... I nak pedas. Jadi menu ni ada tortilla yang berisi ayam dan salad, fries, roti dan salad.




Baked Fagiolini With Beef Bacon In Cream Sauce. So yummmyyyy.. I memang penggemar benda benda cheesy with pasta macam ni. Sangat creamy. Siapa yang suka cheese, creamy, pasta boleh cuba menu ni. Rasa herbs memang cukup dan tak pedas. Tapi kena makan cepat cepat sementara masih panas kalau dah sejuk muak pulak. Dalam ni ada pasta dengan creamy sos dan ayam kot I tak ingat hahahhaha.



Menu ketiga ialah Slow Baked Stuffed Chicken Breast With Pepper And Cheese. Menu sihat sebab guna chicken breast lepastu tak ada sos yang menambah lemak. Sayur pun ada. Asparagus pun tersorok celah tu. Bagi I ayam ni serius sedap, paling sedap antara ke tiga tiga menu. Memang mengenyangkan. Yang suka makanan lebih sihat boleh la pilih menu ni. Ada ayam bahagian dada, brocolli, carrot, jagung, asparagus, roti dan lain lain. Tengok la penuh satu pinggan.



Menu ke empat pula ialah Croissant With Chicken Meatball And Lamb Bolognese. I tak rasa menu ni sebab tak order. Dari gambar menu dihidangkan roti croissant dengan meatball dan sayuran. Nampak menu yang menyihatkan dan mengenyangkan.


Menu lain pun ada juga di Eugene's Grocery ni cuma untuk promosi ada empat menu ini sahaja dan kekadang tukar tukar. Jadi kalau nak tau menu yang akan dihidangkan boleh la singgah terus ke Eugene's Grocery I dah bagi alamat, no tel kat atas tadi ataupun terus ke facebook Eugene's Grocery tengok apa diaorang update kat sana. Eugene's Grocery terkenal dengan hidangan daging dan makanan laut. Orang johor jangan lupa singgah okay.




Lunch Break at Eugene's Grocery

Assalamualaikum and hai.




Pertama kali pergi pasar... bukan pertama kali seumur hidup pergi pasar tau. I baru berkesempatan nak pergi pasar yang dekat dengan rumah. Kira first time la pergi pasar kat JB ni. I kerja dari isnin sampai sabtu, ahad pulak ambil kesempatan bangun lambat sikit jadi memang tak ada makna nya la nak pergi pasar pepagi buta. Selalu beli barang dapur dekat pasaraya je.


Tapi semalam Aiman request nak makan kupang. I pun ajak la pergi pasar sebab suka tengok barang kat pasar ni banyak pilihan, banyak kedai, banyak penjual dan boleh tawar menawar walaupun I tak pandai nak tawar menawar. Sebelum kahwin pun memang tak la nak ikut mama pergi pasar pepagi, lagi suka bangun lewat hahaha. Sekarang..... memang membuak perasaan nak pergi pasar sebab semua benda dah uruskan sendiri. Kalau boleh nak cari barang semua yang murah murah jee.


Lepas Aiman balik kerja pagi tu terus siap siap nak pergi pasar. Sebelum tu sempat singgah sarapan kat nasi kerabu tepi jalan. Ni kali kedua ke ketiga tak silap I makan sini. Memang ada waktu pagi je. Berdekatan dengan area K Mart Johor Bahru. Nasi kerabu dia memang sedap ! Kalau datang nak makan nasi kerabu je walaupun ada menu sarapan lain. Pilihan lauk pun banyak. Walaupun sedap, I makan sekali sekala je itu pun bila cuti baru dapat makan kalau tak pagi pagi dah kelam kabut nak siap pergi kerja.



Hujung minggu jela yang rajin nak masak beria sikit. Kalau hari biasa goreng ayam yang dah siap perap je haha.

Weekend Update : First Time Pergi Pasar.......

Assalamualaikum and hai.


Image result for transformers the last knight


Selasa lepas I berkesempatan nak tengok Transformers yang terbaru. Plan nak tengok dengan adik adik I tapi rupanya diaorang dah tengok dulu sebelum I balik. Ceh... Beria tunggu balik Perak dulu nak tengok dengan diaorang. Last bahagi dua, ayang anyah mama tengok cerita minion sebab diaorang tak tengok minion lagi. I, Aiman dan Amin tengok transformers. Boleh baca review Minions 3 kat SINI.


Transfomers kali ni ada kaitan jugak dengan siri transformers yang sebelum ni. Tapi bagi pendapat Aiman, dia rasa kalau tak tengok siri sebelum ni pun masih boleh faham jalan cerita dia haha. I rasa pun okay je boleh faham. Itu pun mungkin sebab I tanya Aiman yang mana I tak faham. Walaupun pun banyak bad review orang lain cakap susah nak faham laa, bosan la, jalan cerita slow laa tapi I bagi 4 bintang.


Mungkin sebab permulaan cerita mengenai transformers je. Transformers bergaduh dan tak dibenarkan berada di bumi. Masa tu Optimus Prime tengah mencari pencipta dia, lepastu dia kena macam virus jadi jahat. Si Quintessa yang cakap dia pencipta transformers yang bagi virus kepada Optimus prime untuk cari tongkat  yang mampu menghidupkan semula Cybertron.





Masa Optimus Prime datang ke bumi nak cari tongkat tersebut, dia bergaduh dengan Bumblebee. Optimus Prime dah dikuasai kuasa jahat. Sebelum ni Bumblebee hilang suara. Tapi bila bergaduh dengan optimus Prime dia tetiba boleh keluarkan suara dia semula itu yang buatkan optimus prime sedar apa yang dia dah buat. Harap faham la ye apa I cerita kalau tak faham kena tengok sendiri la ! Yang penting I enjoy !


Tongkat tu pulak kalau dah Quintessa jahat dapat untuk hidupkan semula cybertron, bumi akan musnah. Yang selamatkan dan membantu Optimus Prime untuk dapatkan semula tongkat tu ialah Viviane dan Cage Yager. Diaorang ni ada salahsilah keluarga dengan penjaga Transformers sebelum ni. Viviane pun adalah keturunan Merlin yang ada siri drama dalam tv tu. I tengok pun macam wawww wawwww. Kalau nak tau apa kaitan Transformers dengan Merlin kena tengok sendiri.


Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai Transformers boleh tengok sini https://en.wikipedia.org/wiki/Transformers:_The_Last_Knight , http://newcdn.tgv.com.my/movies/transformers-the-last-knight-HO00006575
Tengok trailer bawah ni okay



Movie Review : Transformers The Last Knight

Assalamualaikum and hai.





I nak sambung entry Movie Animation Park Studios haritu punya. Entry ni tak ada nak cerita apa pun haha nak kongsi gambar yang I dah edit tapi tak muat nak sumbat entry sebelum ni. I nak share jugak barang-barang yang patut dibawa, tips yang simple je. Kalau yang tak pernah baca lagi entry MAPS I boleh baca di SINI okay.


Disebabkan banyak lagi permainan dan tarikan di MAPS yang belum dibuka pada orang ramai, I bagi 3 bintang je okay. Casper punya tarikan pun tak bukak lagi. I suka sangat tengok kartun Casper tu dah lama tak tengok. Dah la comel. Dalam gambar kat atas di Fantasy Forest Zone. Kalau nak tangkap gambar ootd kat sini memang lawa sebab bangunan dia lawa-lawa dan colorful.



Photo card ni pulak photographer akan bagi bila dah settle tangkap gambar di pintu masuk MAPS. Nanti boleh pergi kat MAPS Snaps untuk tengok gambar korang dan pilih la nak beli ke tak. Harga untuk gambar biasa je dengan frame kertas tu RM40. Kalau sekali frame cantik sikit RM60. Ada jugak boleh buat gambar korang dalam magnet tak silap I. Tanya je orang kat kaunter tu. 


Bila guna kad macam ni senang sikit tak lama nak tunggu cari gambar korang. Orang yang datang dah la boleh tahan ramai. Pukul 12 tangkap gambar, pukul 4 petang baru nak claim. Gambar ni jugak boleh claim secara online. Tapi I tak sempat pulak nak tanya lebih-lebih claim secara online tu. Masa I nak ambil gambar tempat tu clear tak ramai orang so tak payah tunggu lama. Kalau ramai baru claim online.


Starship restaurant. 

Kapal tu sebenarnya tempat makan. I ingat apa la yang best sangat kemain besar lagi. Tapi alahai restoran je. k. Mata tak mampu nak bukak sebab panas litlit.

Tips kalau nak datang sini
- Sediakan cap dari rumah lagi-lagi untuk kanak-kanak. Bukan semua kawasan berbumbung. Kalau nak duduk dalam ni dari pagi sampai malam memang kena bawak cap sebab panas nanti demam pulak kan. Payung pun boleh jugak.
- Mini Fan. Kipas mini pun berguna jugak kalau duduk outdoor je. Kalau main permainan atau masuk tarikan indoor sejuk sikit la ada aircond. Tapi bebudak kan cepat rimas lagi yang baby kalau panas naik ruam nanti haa.
- Sunblock ! Kalau yang jaga kulit tu kena pakai sunblock ke sunscreen ke. Yang tak jaga kulit pun kena pakai jugak nanti dah meningkat usia habis kulit cepat kedut, naik jeragat haaa baru nak kelam kabut. 
- Kasut yang selesa. I pakai seliper je sebab I bawak heels dan seliper je balik Perak hahahahaha. So seliper jela yang ada pakai heels kang patah kaki jalan dalam tu tsktsk. Naik hyperspin pun kena tinggalkan kasut kat bawah kalau tak melayang dekat kepala siapa la seliper iols.
- Baju, seluar, shawl yang selesa. Memang kalau boleh pakaian semua kena selesa la. Kawasan luas nak berjalan, dengan cuaca tak menentu, pakai la pakaian serap peluh dan udara bebas keluar masuk.


Yang penting kena fikir untuk kesesuaian diri sendiri jugak. Nanti bad mood nak main permainan kalau tak selesa. Bag pun I bawak bag sandang belakang je itupun Aiman yang pakai. Bebas nak bergerak !


Aiman di tempat fav dia. Tak habis-habis kereta.


Gambar ni kat luar kawasan live action zone yang ada kereta drift tu.






Kedai/tarikan yang ada.



Kedai cenderamata memang berlambak kat setiap sudut hahaha. Setiap kedai ada barang yang berbeza. Rambang mata tengok kalau duit banyak memang I nak je beli semua. Cap ada tshirt, magnet, alat tulis dan macam-macam lagi. Kalau tak nak bawak cap atau payung boleh je beli kat sini.



Coral Kingdom. Tempat fav kanak-kanak sebab banyak sangat permainan. Dalam ketam boleh masuk, ada kapal besar, ada gelongsor memang seronok la main dalam ni. Ada aircond dan tempat duduk ibubapa menunggu pun luas. Puas bebudak nak berlari dalam ni.


Dalam MAPS ni ada disediakan stroller kalau ada ibubapa yang tak bawak stroller. Ada kawasan yang tak boleh bawak stroller sekali tapi boleh parking stroller kat tepi-tepi kawasan tu. Untuk wheelchair pun ada kawasan yang senang nak bawak wheelchair. Tapi I rasa semua kawasan sesuai nak bawak wheelchair, ada kemudahan. Toilet dia pun besar dan selesa.



Gambar kakak ipar I dan family dengan Gopal dan Fang. Anaqi tak nak join sebab takut kot dengan maskot ni hahaha. 

Port tangkap gambar dengan memang banyak.


Fav I 4D Boboiboy. 


Kalau nak baca lebih detail mengenai MAPS ni boleh singgah entry I yang sebelum ni atau klik SINI. I dah cerita banyak dalam tu. Kalau ada apa soalan pun boleh tinggal di komen box nanti I balas. Tak sabar nak tunggu lebih banyak permainan bukak kat MAPS. Kalau tengok mostly semua permainan dia best dan menakutkan. I memang tak naik la nak tangkap gambar je haha. Dah plan nak pergi Perak jangan lupa masukkan MAPS ni dalam plan korang okay.


 Boleh luangkan masa dengan keluarga kat sini sebab sesuai untuk semua peringkat umur. Permainan dan tarikan pun ada untuk semua peringkat umur. Insha Allah tak bosan ! Tempat menarik yang boleh anda lawati bila berkunjung ke Perak. Ehem kalau kampung halaman kat Perak lagi la balik kampung boleh singgah.

Movie Animation Park Studios Vol 2

Assalamualaikum and hai.

Pintu Gerbang ke MAPS.

Bangunan MAPS.



Cuti untuk pulang berhari raya I tahun ni, I berkesempatan nak selit satu aktiviti best yang best sangat la. Dalam seminggu sebelum balik Perak memang dah plan baik punya. Alhamdulillah ada rezeki nak masuk Movie Animation Park Studio atau singkatannya MAPS. Terletak di Ipoh, Perak. Alamat di Persiaran Meru Raya 3, Bandar Meru raya 3, Ipoh Perak. MAPS ni berdekatan dengan Terminal Bas Amanjaya. Jadi kalau yang nak pergi terminal bas, dan keluar dari highway confirm akan nampak MAPS ni. Memang jalan dia area situ je. Dan dekat dengan highway.


Waktu beroperasi pula pada pukul 10pagi hingga 6petang untuk hari isnin sehingga jumaat. Pukul 10pagi hingga 10malam pula untuk hujung minggu, cuti sekolah dan segala jenis cuti. I pergi hari ahad jadi tutup pukul 10 malam tapi tak sampai la kemalam duduk dalam tu. Lama sangat pun nak tunggu malam. Walaupun teringin jugak nak tengok waktu malam punya tarikan tapi nanti jela.


Peta kawasan.


I akan cuba bagi maklumat as detail as possible haha. Kalau ada soalan ke apa nanti boleh la tinggalkan di komen box okay. Harga tiket pula sekarang ada promosi disebabkan masih dalam tempoh soft opening dari 29June 2017 haritu. Memang baru sangat bukak pada pelanggan. Jadi harga tiket untuk dewasa RM130++ dan kanak-kanak RM104++. Ini harga promo sehingga 31 Julai. Ini pun dia dah tambah dua minggu untuk harga promo. Kalau tambah lagi tarikh I tak tau. Untuk maklumat harga tiket yang lebih lanjut boleh singgah laman web diaorang di SINI.


Entry kali ni banyak sangat gambar sebab banyak sangat I nak kongsi. Jadi bertabah la okay baca sampai habis ! Untuk tempat parking pulak memang banyak. I datang hari ahad tak ada masalah cari tempat parking. Cuma kena redha je dapat park jauh atau dekat. Nak park dekat datang awal sikit. Kiteorang pukul 12tengah hari baru sampai sana walaupun plan nak bergerak pukul 9pagi. Bukan jauh sangat pun dari rumah ahahaha.





Sampai je kiteorang dibawa ke bilik VIP sebab akan diberi penerangan sikit mengenai MAPS ni. Sikit je penerangan dia haha. Gambar atas ni bilik VIP MAPS. I tak pasti ada bilik VIP lain ke tak tapi bilik VIP yang ni terletak bersebelahan dengan bahagian kaunter tiket. Memang selesa dan cantik ! Dan mesti la ada hiasan, corak kartun semua. Bilik tu pun luas.


Kiteorang diberi penerangan tentang bahagian2 tarikan di MAPS ni. Ada jugak tarikan, permainan yang masih belum dibuka dalam 40% lagi macam tu. Buat masa sekarang permainan dan tarikan 50%, cafe/ restoran 50%. Bakal dibuka dalam 40%. Okay belajar matematik sila. Orang tu cakap buat masa sekarang selfie stick dibenarkan. I pun tak pasti lepasni tak dibenarkan ke atau masih dalam perbincangan hahaha.




Orang yang bagi penerangan tu bagi tiket dan termasuk tiket merchandise untuk dapatkan barangan percuma. Ada dua barang percuma yang boleh pilih iaitu tshirt dan cap, dedua ada logo MAPS. Ala-ala cenderahati dari MAPS la. Kiteorang ada dua tiket merchandise jadi ambil cap dua. Nak ambil tshirt tinggal saiz besar je. Lepastu ramai kan nak bagi sapa pulak tshirt tu. Ambil cap senang boleh kongsi-kongsi dan cuaca memang panas haritu. Sesuai la guna cap.


Kalau tak silap I kat tiket tu ada cabutan bertuah. Nanti singgah information kaunter untuk isi borang cabutan bertuah dan masukkan dalam box kat depan kaunter tu. Dia akan bagitau pukul berapa diaorang umum permenang. Memang Aiman bertuah hari itu dapat dua pass percuma untuk sehari.






I pergi dengan keluarga mertua 10 orang. Memang excited la sebab bawak budak-budak sekali. Budak-budak confirm lagi excited nak main, tengok boboiboy lagi. Kena lalu jambatan dulu yang sambungkan bahagian tempat beli tiket dan pintu masuk dengan permainan, tarikan semua. Nanti akan ada yang in charge untuk ambilkan gambar korang. Alaaa yang biasa pergi tempat tarikan, ada photographer untuk gambar dengan logo tempat tu. Last entry nanti I tunjuk kiteorang punya okay.


I mulakan dengan satu-satunya cafe/restoran yang I pergi dalam tu, Tok Aba ! Kalau tengok BoboiBoy confirm tau cafe Tok Aba ni. Excited dia nak rasa koko Tok Aba hahaha. I yang dah besar ni pun enjoy jugak layan cerita Boboiboy. Disebabkan I pegi Cafe Tok Aba ni dengan Aiman dan Anaqi, kiteorang order hot chocolate Tok Aba RM9.50. Promosi 20% jadi harga dalam RM7.++. Rasa dia boleh tahan la walaupun I expect rasa yang lebih wawww. Tengok la Gopal minum koko Tok Aba dia punya acah sedap tu eeeiii sabar jela.


Dalam cafe Tok Aba ni bukan ada minuman je, makanan macam roti, kek semua ada. Memang best. Harga pun boleh tahan. Sediakan duit bebanyak je nak masuk dalam ni okay hahaha. Barang Boboiboy pun banyak. Topi, Jam, tshirt, alat tulis, kalau bawak kanak-kanak memang habis kena pau.







Air ni pulak air gas biasa je hahahahhah sebab dah haus gila naik buai pusing tu. Dengan cuaca panas lagi. Dalam ni macam biasa tak boleh bawak makanan. Air mineral botol tu dia lepas je. Air gas biasa ni sekejap je habis I dengan Aiman duk minum sambil jalan.


Seterusnya permainan yang boleh main dalam ni. Disebabkan ada permainan yang tak siap lagi, tak bukak lagi untuk orang ramai, dalam 40% macam tu permainan tak bukak lagi. Tapi banyak je lagi mainan lain yang boleh main. Permainan yang tak bukak lagi akan dibuka dari semasa ke semasa. Harap tahun depan dah full bukak semua la sebab nak pergi lagi yeay !


Hyperspin


Satu satunya permainan yang I dengan Aiman main dalam ni hahahhahh. Yang paling kelakar I beria nak duduk berdua dengan Aiman sebab takut nau naik benda ni. I tengok budak-budak lek je duduk bangku sorang tsktsk segan iols. Tapi memang sumpah gayat weh kenapa I jenis gayat nak mampus macam ni naik benda alah ni pun lepas turun macam pening lalat sikit. Sedeh nya hidup seorang yang gayat ! Budak tu siap ajak ayah dia naik permainan lain yang lebih mencabar,pening, I ni dah taubat dah nak naik benda lain. Jadi ini jela permainan yang I naik. Yang lain tengok je orang yang naik duk terjerit-jerit hahahah


Space X-Plorers

Yang ni memang sumpah la tak naik. Duk berpusing sambil turun naik landasan tu fuhhh never. Yang minat thrill rides macam ni memang suka la naik. Adik ipar dengan mak mertua I naik benda ni lek je. I macam nak pengsan tengok orang lain naik.


Crystal Quest.

Red Baron untuk kanak-kanak.

Fantasy Carousel untuk dewasa dan kanak-kanak.


Permainan yang I sempat tangkap gambar. Banyak je lagi tarikan yang best. Tapi yang super punya thrill rides kebanyakkan tak bukak lagi, dalam proses lagi. Nak senang cari permainan dan tarikan yang korang nak pergi, ambil map sesiap kat kaunter. Nanti senang la nak berjalan dan tak ada permainan yang korang terlepas.






Fav Aiman. Live action zone, Stunt legend arena. Kereta drift, motor pun I tak tau apa panggil dia. hahaha. Yang part kereta drift tu memang best la. Serius enjoy tengok. Dengan orang terjun dari atas ke bawah. Ada percikan api, kereta guna dua tayar sebelah kanan je bergerak, buat donut. Penuh ig story dengan aksi diaorang je. Persembahan pun boleh tahan lama dan tempat duduk banyak. Selesa orang nak menonton. Cuma yang bawak kanank-kanak dan baby better duduk atas sikit sebab asap dari kereta boleh tahan nanti bahaya pulak untuk bebudak. Untuk persembahan ni tak silap I ada dua waktu je dalam sehari. Jadi yang nak pergi tu jangan lepaskan peluang.






Yang ni fav I, Boboiboy 4D Adventure. Excited jugak la masa dalam ni walaupun sebelum tu macam 'nahhh...tak berminat sebab macam untuk bebudak je'. Last2 enjoy jugak tengok cerita ni. Cerita pendek pengembaraan Boboiboy lawan robot orang jahat yang nak ambil ochobot kalau tak silap I. Yang bestnya dalam cinema tu je. Dapat rasa air spray kat muka masa kapal masuk laut, kerusi bergegar masa landing kapal, 4D kan dapat la rasa semua gegaran, angin, air, kena renjatan elektrik hahahah. Memang best. Cuma nak beratur tu serius makan masa. 4D ni setiap 30 minit tapi yang beratur menunggu memang ramai. Kena bersabar la lagi-lagi kalau bawak budak. Budak kan tak suka menunggu macam bosan sangat.


I dalam rumah smurf.


Partyland.

Gambar atas ni dalam Blast Off Zone. Kawasan smurf ! Ni tempat mainan kanak-kanak laa bertemakan smurf. Dalam Blast Off Zone ada The Smurf Theatre, Partyland, Smurf meet and greet dan bumper blast. Smurf Theatre dah tak larat nak beratur sebab dah pukul 3 lebih I dah berapa jam berjalan, beratur dalam tu hahaha. Walaupun teringin jugak nak tengok theatre dia tapi next time jela dah lembik menunggu. Partyland pulak macam dalam gambar atas ni. Dia macam dalam rumah smurf semua benda kecil dan comel je. Bumper Blast pulak permainan kereta langgar macam dalam fun fair tu. Seronok tengok orang lain main tapi I malas nak beratur untuk main.


Space face pulak untuk conteng muka. haha I ada tangkap gambar tapi dah seribu pulak gambar dalam ni. Conteng muka yang boleh pilih nak lukis apa kat muka tu laa.





I tak ingat nama tempat ni tapi dia bertemakan glow in the dark hahaha dan macam angkasa. Angkasa sebenarnya tapi banyak benda glow dalam ni. Yang ni biasa je bagi I, banyak tempat nak tangkap gambar macam gambar 3D tu. I dalam ni pun kejap je sebab tak best sangat......





Coliseum Water Play


Atas ni pulak di Fantasy Forest Zone. Ada Zugo's Crystal Quest, Permainan yang I ada mention kat atas tadi. Ada Upside Down Pyramid tapi I tak perasan pulak ni kat mana tak bukak lagi kot. The Adventures HQ Tree House pun tak bukak untuk orang ramai lagi. Ada Red Baron dan Fantasy carousel I ada cerita bahagian permainan kat atas entry. Coral Kingdom pun ada kejap lagi I cerita. Coliseum Water Play yang ni macam air pancut boleh main la kut kat situ, I tangkap gambar je hehe. Dan yang terakhir di Fantasy Forest Zone ni, Cave of Wonders ada macam artifak, patung, barang lama zaman mesir dulu lebih kurang.




Centre Stage pulak ada macam-macam persembahan dan watak kartun macam dalam gambar. I sampai je terus ada Gopal dengan Fang. Semua beratur nak tangkap gambar. Petang sikit ada la watak dalam cerita Smurf dan penari-penari persembahan lain pulak. Jadi Centre Stage ni untuk persembahan dan tangkap gambar dengan watak cerita kartun. Itu je yang I sempat tengok haritu. 


I rasa sampai sini jela entry penuh gambar I ni. I memang suka dapat pergi MAPS ni sebab seronok dan enjoy tengok benda-benda dalam ni. Gambar pun penuh dalam fon dan mungkin I buat next entry untuk letak gambar yang I dah edit tapi macam bertimbun pulak nak letak dalam satu entry hahaha. Kalau berminat nak datang dan beli tiket boleh singgah laman web MAPS. Dalam ni semua benda dia dah bagitau dari attraction, permainan, alamat, cara nak pergi sini, waktu operasi, apa yang ada, promosi dan macam- macam lagi laa.


Tapi I nak ingatkan kalau yang minat thrill rides tu mostly banyak permainan tak bukak lagi. Kalau nak tunggu semua bukak mungkin tahun depan. Mungkin la kot hahaha. Dan dengar cerita lepas ni harga tiket nak naik lagi. I tak tau tu gosip ke apa. Okay itu sahaja kalau ada apa-apa soalan boleh tinggalkan di komen box. Babai.











MAPS Tarikan Terbaru Di Perak

Latest Instagrams

© Airah Syahirah. Design by Fearne.